IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сусамово олио – какви са предимствата му за косата?

22 февруари 2021 08 30

Ето 6 доказани ползи от неговата употреба

IStockphoto

Всяка жена иска дълга, здрава и блестяща коса. Но зимата е един от сезоните, в които това желание е труднопостижимо заради метеорологичните условия. Освен накъсването ѝ, тя често капе, а и е суха – заради студа и влагата на моменти. Но това лесно може да се промени чрез няколко масла, които да се втрият в нея. Може би първо наум ви идва кокосовото, но има и други с подобни на него подхранващи свойства.

Сусамовото олио се получава от пресоването на семената Sesamum Indicum. Освен за овкусяването на някои салати, то намира широко приложение и в козметичната индустрия – поддържа скалпа, укрепва и насърчава растежа на косъма благодарение на своите съставки.

Какво съдържа сусамовото олио?

Най-голямото му предимство са неговите есенциални мастни киселини и антиоксиданти, които са изключително полезни за косата. То притежава антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични съставки, които могат да разрешат най-различни проблеми със скалпа – от сърбеж, сухота, до зачервяване.

сусамово олио,

Pixabay

Сусамовото масло е богато на витамините В и Е, а що се отнася до минералите, то е пълно с магнезий, калций, фосфор и някои протеини. Те правят по-издръжливи космените фоликули и намаляват косопада.

Кои са най-големите ползи от сусамовото олио за косата?

1. Подобрява растежа

Някои от нас правят какво ли не, за да имат по-дълга коса. Освен пръскането с хининова вода, маските с масла като сусамовото, са доста ефикасни.

Олиото от сусам съдържа омега-3 и омега-6 мазнини – известни полиненаситени мастни киселини, които подобряват растежа през всеки един сезон. Ако те липсват, то косопадът е налице.

Втрито в косата леко затоплено, сусамовото масло стимулира кръвообращението на кожата на главата и космените фоликули. То лесно попива в кожата и помага за излекуването на рани и раздразнения по нея.

олио за

IStock

2. Елиминира сухотата

Всяка зима много хора се оплакват от суха коса и сърбящ скалп. Мастните киселини в олиото от сусам помагат за повишаване влажността в кожата на главата, което е предпоставка и за по-хубава и мека грива, която не е лишена от блясък.

Маслото прониква дълбоко в корените на косата и скалпа, като хидратира качествено. Смесено с равни части прясно изцеден лимонов сок, с него се масажира в корените. Оставя се за една нощ, след което на сутринта се измива.

Лекото загряване на олиото му позволява да проникне по-надълбоко и да създаде защитен филм върху косъма, който да го предпази от изсушаване и увреждане.

3. Намалява пърхота

Както вече стана ясно, сусамовото масло има чудесни антимикробни свойства, които намаляват досадния пърхот. Скалпът на главата може да се успокои и да отделя твърде много мъртва кожа след няколко поредни масажа с въпросния продукт.

сусам, олио,

Pixabay

Според информация на Stylecraze, сусамовото олио овлажнява скалпа и предотвратява неговото изсушаване, което става причина и за други проблеми с кожата и косата. За по-сериозно лечение обаче всеки трябва да се консултира с дерматолог, който да му предпише какъв точно продукт да ползва според неговия тип.

4. Придава блясък

Друго важно предимство на сусамовото масло е, че неговите омекотяващи свойства връщат блясъка на вашата коса през зимата. Когато тя капе, изтощена е и има чупливи краища, е хубаво да се подстрижете, за да насърчите растежа ѝ. След което си направете маска със сусамово масло, за да може тя да засияе отново.

Втрийте няколко капки масло между дланите си и нанесете върху чиста коса. Може да ги отмиете по-късно или да ги оставите така до следващия душ.

олио, дълга

Pixabay

5. Подхранва и успокоява скалпа

Дали заради лошото време, козметика с прекалено тежки съставки или прекомерното използване на сешоар или други стилизиращи средства, скалпът на косата може да се възпали и раздразни. Тук на помощ идват успокояващите и антиоксидантни свойства на мастните киселини в олиото. Те намаляват дразненето и прочистват скалпа от токсини, които могат да доведат до сърбеж, зачервяване или сухота.

Маслото подхранва скалпа отвътре и действа охлаждащо на кожата на главата.

6. Предпазва от вредните UV лъчи

През зимата може и да няма толкова много слънце, но е добре да знаете, че сусамовото масло може да предпазва от вредното действие на неговите UV лъчи.

Прилагането на маслото върху скалпа и косата може да предотврати потенциални увреждания, причинени от по-продължителното излагане на слънце. Маслото образува защитно покритие, което държи надалеч и замърсяванията.

маска за

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари