IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичаен косопад – ето кои храни го причиняват

31 януари 2021 16 30

Сладкото не променя само кожата ви

IStockphoto

Много жени смятат, че ако ползват качествена козметика, ще имат по-здрави кожа и коса. Но всичко онова, което поглъщат през устата си също има значение наред със стреса, консумацията на алкохол и обездвижването.

Докато някои лекари приписват косопада само на генетични фактори или заболявания, други откриват причината в неправилния хранителен режим. Той може да допринесе за изтъняването на косата и по-честото ѝ падане.

Прекалено многото трансмазнини и токсини, попаднали в тялото чрез храната, оказват отрицателно влияние не само на кожата, но и на косата. Растежът ѝ може да се забави или още по-лошо, това да предизвика необичаен косопад.

Кои храни и напитки е по-добре да избягвате, за да имате по-здрава коса:

отслабване, вредна

IStock

1. Боклуци/ изключително вредни храни

Така наречените боклуци като пици, бургери, пържени картофки, пакетирани сандвичи, понички и други, са пълни с наситени и мононенаситени мазнини. Те могат да причинят сърдечносъдови заболявания, но и косопад.

Ако човек се храни с такива продукти за по-продължителен период от време, той не само ще напълнее. Има голям риск от повишаване нивото на тестостерон, който потенциално покачва и дихидротестостерона. Това е андроген, който е свързан с окапване на косата.

Мазните храни, които поглъщате, могат и да запушат порите на скалпа, което също уврежда космените фоликули.

2. Изделия със захар

Бялата захар и различните видове сладкиши са вредни за цялостното ви здраве. Те могат да доведат до инсулинова резистентност, която да прерасне в диабет и затлъстяване, а също така и оплешивяване при някои мъже и жени.

Режимът с високо съдържание на добавена захар, рафинирани въглехидрати и нишесте, е основен фактор за получаването на инсулинова резистентност.

плодове или

IStock

3. Храни с висок гликемичен индекс

Може би обичате картофите и смятате, че те са по-полезни за разлика от една торта или паста. Но те са с висок гликемичен индекс и причиняват покачване на инсулина в кръвта.

Всички тестени храни, особено тези с бяло брашно, са източници на голямо количество въглехидрати. Те могат да причинят хормонален дисбаланс, който да отключи косопад.

4. Алкохол

За да бъде здрава, косата ни се нуждае от протеина кератин. Той се грижи за перфектната ѝ структура. А алкохолът е един от виновниците за това той да намалява с времето.

Спиртните напитки намаляват синтеза на протеини и могат да доведат до косопад и липса на блясък.

Прекаляването с алкохола повече от един ден кара хората да прекаляват с вредните храни, а това понякога е пагубно за космените фоликули.

коса, жена

Pixabay

5. Диетична сода

Газираните напитки са изключително вредни, защото съдържат добавени захари. Те водят до напълняване и подуване на стомаха. Но и диетичните не са съвсем безвредни, както си мислите.

Диетичната сода и други подобни съдържат аспартам. Според някои изследвания, цитирани от NDTV Food, той уврежда космените фоликули. Ето защо, в случай, че забележите косопад, спрете да пиете диетични напитки и газирани като цяло.

Ако след промяна в хранителния режим косопадът не намалява, помислете къде бъркате в грижата за косата. Може да има някои съставки в шампоана, които не са за вашия тип. Или пък пропускате да нанасяте балсам, който се грижи за хидратацията и я подхранва.

косопад, четка

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари