IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на алкохола след празниците – как ще се отрази това на кожата ви?

11 януари 2021 08 30

Дерматолог разкрива повече за вредното му действие

IStockphoto

Рождени дни, Никулден, Бъдни вечер, Коледа, Нова година, Йордановден... Толкова много празници имахме в края на декември и началото на новата година, че може да се каже, че бяхме от трапеза на трапеза. След като и Ивановден мина, вече е време да помислим за здравето си и да минем към по-здравословен режим. Независимо дали ще отслабваме или не, е добре да спрем и алкохола, от който не само се пълнее. Той е и един от виновниците за лошото състояние на кожата на старта на 2021-а.

„Така нареченият „сух“ януари е страхотен за грижа за кожата“, казва д-р Рейчъл Назарян, дерматолог от Ню Йорк, според която алкохолът не е особено полезен за нея.

Изследванията показват, че редовната консумация на алкохол причинява дефицит на витамини, увреждане на тъканите, нарушаване на възпалителните реакции и намалено производство на колаген в кожата. А помислете какво количество са изпили някои само в дните между Бъдни вечер и Нова година.

Кои са последиците за кожата от прекомерния прием на алкохол по празниците?

Коледа, алкохол,

IStock

Подпухнали очи, тъмни кръгове, по-видими кръвоносни съдове по бузите (всички от които попадат в графата „признаци на стареене“), липса на руменина и сухота. Това са основните признаци, по които може да познаем, че сме прекалили с наздравиците тези дни.

Алкохолът действа отрицателно на антиоксидантната защита на кожата. Това означава, че след повече от един ден, в който сте пили спиртни напитки, организмът и кожните клетки не могат да реагират добре на стресовите фактори от околната среда и са по-податливи на увреждане.

„Той дехидратира организма и едно от първите места, по които ще забележите това, е кожата ви“. Това обяснява пред Well + Good д-р Стейси Чименто.

„Алкохолът също причинява възпаление, което може да се прояви в петна, зачервяване, дехидратация“, казва още специалистът, според който всеки, страдащ от махмурлук след напиване, знае за какво става дума, но обръща повече внимание на умората, главоболието, гаденето и замаяността, отколкото на състоянието на кожата.

Към основния дехидратиращ ефект на алкохола, д-р Назарян посочва, че редовното пиене на сладки напитки води до преждевременно стареене на кожата. То се дължи основно на добавената захар в различните видове алкохол.

Какво се случва, ако един месец не пиете алкохол?

млада кожа,

IStock

Както вече стана ясно, след празниците е време за пречистване. Това може да стане след стартирането на по-здравословен хранителен режим, в който няма алкохол. След един месец кожата на лицето ви ще е променена.

„Ще видите как вашата бариера на кожата започва да става по-силна. Лицето ви ще изглежда по-блестящо и по-малко възпалено“, казва още д-р Назарян. Тя съветва да замените алкохола с по-полезна напитка. Освен много вода, може да си правите чай или прясно изцедени сокове. С тях ще насърчите хидратацията на тялото и ще приемате повече витамини, които подобряват състоянието на кожата.

„... В идеалния случай с антиоксиданти и противовъзпалителни съставки, които съдържа например сокът от нар, вероятно ще можете да видите още по-добри резултати до втората или трета седмица от началото на сухия режим“, завършва дерматологът.

Какви продукти да ползвате, след като спрете да пиете алкохол?

сияйна кожа

IStock

Все пак, ако сте от онези, които са се отпуснали в яденето и пиенето по празниците, е добре да вземете и някои мерки, с които да намалите вредите от това върху кожата. Хидратиращите съставки, като хиалуронова киселина и керамиди, ще утолят жадната за влага кожа. Ниацинамидът действа добре при остро възпаление и зачервяване, получено от пиенето, а бакучиолът (алтернатива на ретинола) ще стимулира колагена и еластина (без да изсушава кожата), за да противодейства на преждевременното стареене.

Бонус

двойка, любов,

IStock

Все пак, ако след пречистването ви се прииска да пийнете от любимото ви вино или имате повод, не забравяйте, че трябва да бъде в умерено количество. В тази връзка д-р Назарян препоръчва чаша червено вино, което има някои съставки, полезни за кожата.

Каквото и да изберете, знайте, че елиминирането на алкохола от менюто ви (не само през януари) ще е най-доброто, което правите за вашата кожа в началото на годината.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Колин ( преди 3 години )
И да искам, трудно спирам алкохола. Тази пандемия ме накара да правя ваксинация всяка вчер.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар