IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ретиноиди – как действат в грижата за кожата?

7 януари 2021 14 30

Те могат да намалят пъпките, но и да причинят дразнене

IStockphoto

Ретиноидите са често използвана съставка в грижата за кожата. Много бюти влогъри разкриват в своите профили в YouTube и Instagram колко доволни са от козметиката с тях. Те намаляват акнето, бръчките и пигментацията по лицето, което ни кара да проверим това, но и са повод за сухата кожа, зачервяването и паренето по нея.

Ако вече имате горчив опит с грижа за кожата с ретиноиди, е добре да знаете, че може да ги включите отново. Според д-р Джени Ким, почти всеки може да ги използва, ако успее да се приспособи към тях. Професорът по дерматология разкрива, че разковничето е да откриете как действат те на кожата ви, с което да се ориентирате колко често да ги използвате. А това може да установите след посещение при специалист.

Дори хора с розацея и чувствителна кожа могат да ползват козметика с ретиноиди, но тя трябва да е по-лека, пояснява експертът.

Какво представляват ретиноидите и защо трябва да ги използвате?

Може би повечето от вас са чували повече за ретиноли, отколкото за ретиноидите, които са семейство съединения, получени от витамин А, обяснява д-р Ким. По-конкретно, ретинолите са форма на ретиноидите, която често се използва в козметиката. Съществува и ретиноева киселина, в лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Всички те могат да помогнат на кожните клетки да се възстановят по-бързо и да се обновят.

ретинол, козметика,

IStock

„Много е объркващо, защото хората просто наричат всичко ретиноли, но има разлика“, казва дерматологът пред Self.

Ретиноидите имат свойството да намаляват бръчките. Те активират естествения колаген и еластин на кожата - влакната, които обикновено я поддържат здрава. Те принуждават кожните клетки да се обновят по-бързо, което насърчава ексфолацията и намалява акнето. Така включени в рутинната грижа за кожата, премахват пъпките, изчистват хиперпигментацията и подобряват тена за шест до осем седмици. Д-р Ким обаче уточнява, че ретиноидите са доста силни и могат да са причина за по-голяма чувствителност на кожата, докато тя свикне с механизма им на действие.

Какво представлява ретинизацията?

кожа, жена,

IStock

Най-просто казано, това е период, в който кожата се адаптира към действието на ретиноидите. Тогава тя може да е суха, раздразнена и започне да се бели. Този дискомфорт може да бъде от няколко дни до седмици или месец, казва още дерматологът. Изгради ли толерантност към тях, това отшумява.

Как да подготвите кожата си, преди да започнете грижата с ретиноиди?

Уверете се че лицето ви е добре хидратирано. Колкото повече влага имате в клетките, толкова по-добре. „Овлажнената кожа има по-добра бариерна функция“, посочва д-р Ава Шамбан. Ако тя е налице, то кожата ще приеме по-лесно новата съставка, с която я третирате. Затова специалистът препоръчва качествено овлажняване сутрин и вечер поне седмица преди да започнете да използвате конкретната козметика или лекарство с ретиноиди.

Овлажнителят смекчава дразненето

Ако кожата е по-суха, тя по-лесно може да се зачерви или възпали вследствие на ретинола. В случай, че нанесете предварително крем с хиалуронова киселина, керамиди, антиоксиданти или пептиди, те ще омекотят кожата и облекчат дразненето.

акне, раздразнена

IStock

Внимавайте с кожата около очите

Добре знаете, че кожата около очите е доста по-чувствителна и за нея има специална козметика. Затова, бъдете внимателни и не нанасяйте ретиноиди в тази област, особено върху клепачите.

Не прилагайте ретиноиди върху лицето всеки ден

В началото трябва да ползвате тези съставки по малко, като ги вкарате в режима си постепенно. Това означава, че не бива да мажете лицето си с тях всеки ден.

„Започнете бавно, като прилагате два пъти седмично и след това постепенно добавяйте още един ден, докато изградите толерантност към ретиноидите за ежедневна употреба“, обяснява дерматологът Микеле Грийн. Той съветва да прекратите употребата, ако забележите нежелана реакция на кожата, която не изчезва в продължение на няколко дни. За да се промени това, може да намалите приема на седмична база. Ако кожата ви има нежелана реакция, прекратете лечението за няколко дни. След това можете да опитате отново, но да намалите броя пъти, в които го използвате седмично. Например, ако сте изпитвали дразнене, след като сте го използвали четири пъти в седмицата, намалете до три и вижте как кожата ви реагира. Някои хора могат да понасят използването на ретиноиди само два пъти седмично, обяснява д-р Ким.

пилинг маска

IStock

Забравете за маските, скрабовете и пилингите

Ретинолът е естествен ексфолиант. Затова не ви трябват допълнителни средства за премахване на мъртвата кожа. Не бива да има допълнително използване на други продукти с ретинол, бензоил пероксид, салицилова киселина и гликолова киселина, защото така може да раздразните току-що успокоилата се кожа.

Сърбеж, зачервяване или парене са знак, че кожата ви не може да свикне с ретинола и ви е необходима консултация с дерматолог. Той може да ви предпише правилния продукт или да наложи спирането на този, който ползвате.

жена, лице,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари