IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Восъчна кожа: Какво е това и какви са причините?

7 декември 2020 08 30

Ако виждате промени в цвета си, този текст е за вас

Снимка: iStock

Без значение колко стъпки използвате в ежедневната си грижа за кожата, поддържането на ярък и сияен тон става все по-голямо предизвикателство с напредването на възрастта. Младежката, гладка и блестяща кожа не остава такава завинаги, особено при излагане на слънце в продължение на години. Освен това става все по-скъпо да сте в крак с козметичните продукти и леченията, които допринасят за по-добра визия.

И тъй като има толкова много кожни заболявания, които изглежда се появяват с годините, може да е трудно да се установи какво точно се случва с кожата, когато нещата излязат извън контрол. Разбира се, всеки се сблъсква с типичните опасения за фини линии и бръчки, отпуснатост и загуба на еластичност, но има по-рядко обсъждан проблем – восъчна кожа. Това е един от онези проблеми, които могат да променят тена ви, без да имате представа какво се случва или как да се справите с това.

За щастие, двама дерматолози обясняват какво е восъчната кожа, какво я причинява, как да се предотврати и как да я отстраним.

Какво е восъчна кожа?

Ако някога сте погледнали в огледалото и сте установили, че кожата ви има жълт или кафяв цвят, може да си имате работа с восъчна кожа. По принцип, това се случва, когато естественият ви тен се промени. „Восъчната кожа е състояние, при което кожата пожълтява или става кафява“, казва дерматологът Денди Енгелман пред Women's Health.

Процесът се нарича гликолизиране, като с напредването на възрастта веригите на захарните молекули се прикрепят към кожните протеини и с течение на времето предизвикват жълтеникав оттенък. Това обикновено се случва при по-светла кожа и е свързано със стареенето и продължителното излагане на слънце.

маска за

Снимка: iStock

При хора с бледа или розова кожа, това състояние се характеризира с пожълтяване. За тези с маслинови тонове на кожата, промяната може да се наблюдава като покафеняване. Восъчната кожа не се среща много често при по-тъмните тонове. В допълнение към обезцветяването, това състояние може да причини лющене и сухота.

Какво причинява восъчна кожа?

Восъчната кожа може да се получи по естествен начин поради стареене, твърде много излагане на слънце и лоши хигиенни навици. Съществуват и различни здравословни състояния, които могат да бъдат причина за този проблем. Едно от най-честите е анемията с дефицит на желязо, която причинява липса на достатъчна кислородна циркулация в тялото, включително в кожата, като може да доведе до блед тен или жълтеникава кожа.

слънцезащитен крем,

Снимка: iStock

Недостигът на витамини, тютюнопушенето и лошата диета също могат да бъдат виновници за восъчната кожа. Други известни фактори включват дехидратацията и стреса. В някои определени случаи, това състояние се дължи на генетиката.

Може ли да предотвратим състоянието?

Според дерматологът Хадли Кинг, предотвратяването на восъчна кожа се свежда до практикуването на здравословни навици, включително подходяща диета, достатъчно сън и адекватна хидратация. Като за начало, отказването от тютюнопушенето е добро решение. То има негативно влияние върху кожата и тялото ви, като в същото време ще предизвика преждевременно стареене.

Д-р Денди Енгелман предлага ежедневно почистване на кожата и използване на серуми, очни кремове и овлажнители. Това са началните стъпки за създаване на здравословна рутинна грижа. Премахването на мръсотията, грима и омазняването са от съществено значение за здрава кожа с добър вид. Д-р Енгелман казва, че правилното почистване е толкова важно, че дори да имате само 5 минути свободно време, трябва да го направите.

миене на

Снимка: iStock

Серумите, околоочните кремове и овлажнителите, които са подходящи за вашата кожа, помагат да се справите със специфични проблеми и да запазите хидратацията си. „Дори кожата да не изглежда суха, тя все още се нуждае от овлажнителен слой за защита“, казва д-р Енгелман пред Women's Health. Когато не използвате овлажнител, това прави кожната бариера по-слаба и по-уязвима.

И най-важното, не пропускайте слънцезащитните продукти. Без значение каква е прогнозата навън, ако излизате на открито, трябва да се предпазите от вредните лъчи. Д-р Енгелман препоръчва както химически, така и физически слънцезащитни кремове, за да осигурите на кожата пълна защита. Но дори да изберете едното пред другото, важно е да го използвате при всяко излизане.

Лечения за восъчна кожа

Има начини за отстраняването на восъчната кожа, ако смятате, че страдате от нея. В допълнение към горните стъпки, д-р Енгелман предлага редовно ексфолиране. „То прави чудеса за хиперпигментацията“, казва тя. Според нея, химичните ексфолианти ще помогнат за насърчаването на клетъчния оборот, премахването на белезите, обезцветяването на кожните клетки и създаването на нови.

скраб за

Снимка: iStock

Д-р Кинг се съгласява с думите на колежката си, като добавя, че може да използвате ретиноид към вечерната си грижа за кожата. Ретиноидите са полезни, когато става въпрос за решаване на множество кожни проблеми, включително помагат за отпушване на порите, намаляване на фините линии и бръчките, увеличава клетъчния оборот и помага за коригиране на обезцветяването на кожата.

Ако сте опитали всичко в тази статия, но не сте видели положителни резултати, трябва да се свържете с вашия дерматолог, за да потърсите друго лечение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари