IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Койева киселина – полезна ли е за кожата?

6 декември 2020 13 30

Всичко, което трябва да знаете за съставката

Снимка: Pexels

Изглежда, че нова съставка за грижа за кожата се превръща в актуална тема почти всеки ден. Но за тези, които се борят с кафяви петна, хиперпигментация и упорити следи от акне, койевата киселина може да е отговорът на вашите проблеми. Все пак съставката не е толкова популярна, колкото хиалуроновата киселина и много хора се чудят дали тя работи.

Въпросите около това дали койевата киселина е безопасна за употреба се трупат всеки ден и затова е добре да научим колкото се може повече за нея. Добре е да се информирате за съставката, преди да вземете серум, който я съдържа и да го използвате върху кожата си.

Ето какво точно представлява койевата киселина, как да я използвате и дали кожата ви ще се повлияе от нея.

Какво е койева киселина?

Койевата киселина е химично вещество, получено от гъби и може да бъде добито по време на приготвяне на саке от ферментирал ориз. Поради способността си добре да прониква в слоевете на кожата и да спре производството на меланин, тази съставка обикновено се предлага като лек срещу петна и често се счита за по-малко агресивен подход от хидрохинона.

Безопасна ли е?

Въпреки че се нарича киселина, съставката е безопасна за употреба. Все пак не е добре да я използвате за изсветляване на кожата, тъй като естественият ви тон ще се върне, след като преустановите употребата. Това ще ви накара да използвате отново койевата киселина, но излишните количества от нея може да предизвикат сериозно дразнене.

миене на

Снимка: iStock

Вместо това е добре да използвате продукти, напоени с койева киселина, за да изчистите петна, които не трябва да са по кожата ви. Тук говорим за старчески и слънчеви петна, или онези неприятни следи, останали след упорито акне.

Кой може да използва койева киселина?

Хората, склонни да развият хиперпигментация, независимо дали тя е причинена от слънцето, признаци на стареене или акне, могат да се възползват от ефектите на съставката. Ако обаче кожата ви е по-чувствителна, включете койевата киселина на малки дози, започвайки с нощни лечения. В началото се очаква да има леко възпаление и чувствителност, точно както би се появило при употребата на ретинол или хидрохинон.

Ако дразненето не утихне, трябва да потърсите продукт с по-ниска концентрация или съвсем лека алтернатива.

Как да я включите в рутината си?

В зависимост от избраното лечение, койевата киселина може да се използва върху кожата ви в най-различни форми – от мощни серуми до еднократни маски за лице.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари