IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиалуронова киселина – ползи, странични ефекти и подходящи продукти

17 септември 2020 12 30

Това е суперзвездата в грижата за кожата

Снимка: iStock

Всички знаем, че хиалуроновата киселина е истинска звезда в грижата за кожата. Или поне така сме чували или чели във всеки един материал, реклама и продукт през последната година. С една дума – хиалуроновата киселина е доста популярна тема в днешно време. И въпреки че тази малка съставка обикновено е ключът към блестяща кожа, тя все пак трябва да се използва правилно. В противен случай, може да нанесе изключително болезнени последици.

Затова от списание Glamour се свързват с дерматолога Лили Талакуб, която разкрива какво трябва да знаем за хиалуроновата киселина и правилния начин, по който да я използваме в нашата рутинна грижа за кожата.

Какво е хиалуронова киселина?

Хиалуронова киселина е вид молекула, естествено намираща се в кожата, която изтегля вода от въздуха и я засмуква в лицето ви като гъба. По този начин тя помага на кожата ви да остане влажна през целия ден. Поради способността ѝ да задържа вода, хиалуроновата киселина често присъства в много хидратиращи продукти, като серуми за лице и овлажнители, както и в някои продукти за грим като фон дьо тен и коректори. 

хиалуронова киселина

Снимка: iStock

Това също така е съставката, която се използва във филърите за устни. Според д-р Талакуб, киселината действа по същия начин като инжекциите, свързвайки се с водата в тялото. По този начин кожата се надува и се получават по-плътни устни.

Кои продукти са най-добрите?

Гелове, гел овлажнители, овлажнители и серуми. Може да намерите хиалуронова киселина във всички видове продукти за грижа за кожата. Накратко, д-р Талакуб препоръчва да се използва стока на основата на гел, ако имате мазна кожа, или продукт на маслена основа за суха кожа. Ако използвате серум, трябва да го сложите преди нанасянето на овлажнителя или лосиона за лице. 

Какво е другото наименование на хиалуроновата киселина?

Ако някога сте чели етикета на любимите си козметични продукти и не виждате присъствието на хиалуронова киселина в съставките, не се плашете. Различните стоки включват различни форми на съставката и една от най-често срещаните е натриевият хиалуронат. Това е солева форма на хиалуроновата киселина. 

Кое е по-добро – хиалуроновата киселина или натриевият хиалуронат? Въпреки че са различни, д-р Талакуб казва, че множеството синтетични варианти на хиалуронова киселина, предлагани на пазара, по същество правят едно и също. А именно – задържане на влагата в кожата.

Може ли да се използва всеки ден?

Да! Може дори да използвате киселината два пъти на ден, стига да я прилагате върху чиста, влажна кожа, след което да я затапите с овлажнител или лосион за лице. „Ако поставите хиалуроновата киселина върху слънцезащитен крем или овлажнител, няма да проработи“, казва д-р Талакуб пред Glamour. Тя добавя, че съставката трябва да е нанесена върху горния слой на кожата, за да задържи влагата и да не се изпари от кожната бариера.

Може да изглежда лесно, но всъщност това е една от най-големите грешки, които хората със суха кожа допускат, когато използват хиалуронова киселина. Мислят, че единственото нещо, което трябва да използват, е серум. Вместо това, помислете за хиалуроновата киселина като за екипен играч, който работи най-добре, когато се използва с крем. 

хиалуронова киселина

Снимка: iStock

Д-р Талакуб казва, че въпреки че хиалуроновата киселина задържа вода в кожата, нормалният овлажнител, създаден за хора с много суха кожа, има омекотяващи съставки и оклузив, който задържа естествените масла. 

Вредна ли е за кожата?

Напротив! Хиалуроновата киселина е чудесна за вашата кожа, само когато се използва правилно и в подходящия ред. Ето един пример: Ако имате суха кожа и сте във влажна стая, и сложите върху нея хиалуронова киселина, тя ще изтегли влагата от въздуха и ще я пренесе върху сухото ви лице. Но ако вашата влажна кожа е в суха стая, например през зимата, хиалуроновата киселина ще изтегли влага от лицето ви и ще я изпари във въздуха, оставяйки кожата ви по-суха от преди.

Как да се справите с това? Като нанесете хиалуроновата си киселина върху влажна кожа, след което незабавно нанесете богат овлажнител, за да заключите всичко. И за да станат нещата още по-добре, може да използвате крем преди лягане, за да увеличите максимално хидратацията.

Какви са страничните ефекти?

Според д-р Талакуб, хиалуроновата киселина е нещо, което кожата на всеки би могла да използва и много рядко има странични ефекти. Все пак, телата ни я произвеждат естествено. Имайте предвид, че има различни размери на молекулите на хиалуроновата киселина, които се намират в продуктите и проникват на различна дълбочина в кожата.

хиалуронова киселина

Снимка: iStock

Проучванията показват, че хиалуроновата киселина с по-ниско молекулно тегло прониква по-дълбоко в кожата, което може да причини възпаление. Ако забележите някаква сухота или дразнене от вашия серум, спрете да го използвате и преминете към друг или попитайте дерматолога си за различни опции. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари