IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашен крем за лице с восък - как да си го направите?

24 август 2020 14 30

Помага при мазна кожа

Pixabay

През последните години все по-често се говори за предимствата на натуралната козметика. За някои тя може да е по-скъпа в сравнение с другата, но това е така, защото най-често се приготвя на ръка и не съдържа изкуствени съставки, които дразнят и възпаляват кожата. 

Едно време, когато не е имало голямо разнообразие от продукти, нашите баби и майки са си правили домашни кремове, лосиони или балсами за устни, за да се грижат по-добре за своята кожа. И до днес някои използват някои растения както и природни средства като мед, восък и силата на етеричните масла, за да си приготвят свои собствени мехлеми. Те може да не са в лъскави опаковки, но са много по-ефикасни. 

Свръхпроизводството на мазнини по кожата е едно от нещата, от които се оплакват много мъже и жени. То може да е причинено от неправилно хранене, некачествена козметика, употребата на някои лекарства или заради фамилна обремененост. Освен консултацията с дерматолог, направата на домашен крем за лице, може да помогне в този случай. 

Какви продукти са ви необходими? 

- 1 чаена лъжица пчелен мед; 
- 10 г пчелен восък; 
- 15 г какаово масло; 
- 30 мл извлек от мащерка; 
- 30 мл извлек от розмарин;
- 40 мл соево масло; 
- 20 мл вода от хамамелис; 
- 20 мл ментова вода. 

Как да приготвите домашен крем за лице с восък? 

домашен крем

Всички продукти от рецептата ще откриете в по-големите аптеки и дрогерии. Отмервате подходящото количество с помощта на кухненска везна, за да ви е по-лесно. Взимате подходящ съд и нарязвате восъка на малки парченца. Тях трябва да разтопите на водна баня. 

След като восъкът е в течно състояние, добавете към него какаовото масло, това от мащерка, соя и розмарин. Разбъркайте добре с дървена лъжица и изсипете меда, хамамелиса. 

Сместа се бърка на бавен огън, за да стане напълно прозрачна. Ако е по-гъста, то може да се добавят няколко лъжици вода, като се продължи с бъркането. 

Махайки восъчната смес от котлона, добавяте етеричното масло. Всичко се бърка отново, като преди да изстине напълно, се излива в подходящ съд (стара кутийка от крем или друг пластмасов контейнер за козметика). 

Хубаво е кремът да се съхранява на хладно място, като може да се използва 2-3 пъти седмично. Заради неговите противовъзпалителни свойства, той е ефикасен не само при мазна, а и при раздразнена или наранена кожа. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 1 година )
Здравейте!Откъде мога да намеря извлек от мащерка и розмарин?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар