IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 маски с овесена каша, които да опитате

23 юни 2020 17 40

Вижте кои са ползите ѝ върху кожата

IStockphoto

Овесените ядки са чудесен вариант за закуска. Пълни с фибри и други полезни вещества, те засищат и подобряват храносмилането. Но освен като храна, могат да се използват в грижата за кожата. Може би не знаете, но овесената каша е основна съставка в много от маските за лице, които жените си приготвят в чужбина. Поради това, че съдържа антиоксиданти и липиди, както и се абсорбира по-лесно, тя има лечебен ефект. 

Кои овесени ядки са най-подходящи за грижа за кожата?

За да се получи хубава овесена каша, която да използвате за маска за лице, е най-добре да ползвате фино смлените ядки. Те са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и липиди, които подобряват влажността, успокояват и защитават кожата от увреждане. 

Съществува и така наречената колоидна каша, в която освен фино смлени овесени ядки има и специални трици, чиито активни частици действат положително на кожата. В тях има  бета-глюкани и авантрамиди, които действат детоксикиращо и почистват порите. 

овесена каша,

IStock

При кои проблеми са най-ефективни маските с овесена каша? 

#1. Суха кожа 

Овесените ядки имат мощни емолигентни свойства, които помагат при дехидратирана и напукана кожа. Те овлажняват и най-долния ѝ пласт, а благодарение на съдържанието на витамин Е в тях, намаляват възпалението.

#2. Сърбеж

Може би смятате, че овесените ядки са по-груби и ще наранят кожата ви, но това не е така. Сварени на каша, те омекотяват, а антиоксидантните и противовъзпалителните им свойства успокояват раздразнената и сърбяща кожа. 

#3. При люспеща се кожа 

Овесената каша е един от най-нежните ексфолианти за кожата. Чрез нея ще премахнете мъртвите клетки по лицето, краката, ръцете и ще насърчите производството на нови. При това след измиване ще усетите мекотата. 

#4. Нарушена бариерна функция 

Когато кожната бариера се наруши, то се получават повече кожни проблеми. Овесената каша съдържа флавоноиди, които намаляват влиянието на вредните ултравиолетови-A лъчи. Те също предпазват клетките от тежки замърсявания от околната среда. 

#5. Мръсна кожа със запушени пори 

Овесената каша може да се използва за дълбоко почистване поради това, че в ядките се съдържа фитохимикалът сапонин – който ефективно почиства и отпушва порите, пълни със замърсявания и излишен себум. 

овесени ядки,

4 маски с овесена каша, които да пробвате

Както стана ясно, овесените ядки може да се използват в грижата за различните типове кожа. Направени на каша след варене, смесени с други натурални средства, те са много по-полезни от тези, които се продават в магазините за козметика. 

1. Овесена каша и мед – при акне 

Може да попарите с гореща вода 2-3 лъжици фино смлени овесени ядки и да захлупите съда с капак. След 10 минути те са се разтворили добре. Добавете към тях две лъжици мед и разбъркайте до получаването на каша. Изчакайте сместа да изстине и я нанесете върху лицето си, което сте почистили добре предварително. 

Медът и овесената каша прочистват кожата от замърсяванията, които предизвикват възпаление и водят до образуването на акне. 

овесени ядки,

IStock

2. Овесена каша и белтък – за мазна кожа 

За тази маска смесвате 40 грама фино смлени овесени ядки с 1 белтък от яйце, като предварително запарвате 1 пакетче зелен чай в 30 мл вряща вода. Може да сложите и няколко капки лимон. 

В зеления чай, в който сте сложили малко сок от лимон, разтваряте овесените ядки. След като получите хубава каша, добавяте белтъка и отново бъркате. 

Нанасяте лепкавата смес върху лицето си, може да масажирате с леки движения. След около 20-30 минути измивате. Може да повторите отново след 4 дни, за да намалите омазняването на вашата кожа. 

3. Овесена каша и кефир – при суха кожа

За тази маска ви трябват 30-40 г ситни овесени ядки, 30 мл кефир (млечна ферментирала напитка), 5 мл вода. 

Загрейте леко кефира, но не твърде много, за да не загубите свойствата му. В него изсипете овесените ядки и разбъркайте. Добавете малко вода и намажете лицето си (за предпочитане вечер).

Двете основни съставки подобряват текстурата на кожата, като овлажняват и подхранват в дълбочина. След измиване се подсушава с мека кърпа и лицето се маже с овлажняващ крем. 

 

4. Овесена каша и аспирин – против възпаление

Едно време майките ни са си правили почистващи маски за лице с аспирин. Но този път вместо кисело мляко, което най-често се смесва с хапчето, ще ползваме 40 г овесена каша. 

Около 30 мл вода се кипва на котлона и в нея се слага да ври малко лайка, която има успокояващ за кожата ефект. След това се прецежда и вътре се изсипват овесените ядки. 1 хапче аспирин се натрошава на прах и се добавя. С кашата се намазва лицето и след като изсъхне, се отмива с хладка вода. 

Може и да се направи лек масаж с потупващи движения, който има ексфолиращ ефект за кожата на лицето. 


 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари