IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата над 30: 8 стъпки, които да следвате

23 юни 2020 10 40

Не подценявайте слънцезащитата, съветват дерматолози

IStockphoto

Виждате каталог за козметика пред вас. Взимате го и разлиствате страница по страница, за да си изберете червило или парфюм, но изведнъж виждате кремовете против стареене. Прескачате този, на който пише 30+, но изведнъж се сещате, че сте минали тази възраст. Ужасявате се от факта, че вече имате нужда от подобни продукти в грижата за кожата и бръчките и фините линии „чукат“ на вратата ви. Всъщност, все още може да забавите появата им, ако вземете необходимите мерки. 

След 30 години производството на колаген в кожата започва да се понижава. Отделно UV лъчите, подлагането на диети и използването на неправилна козметика, могат да доведат до отпускане и набръчкване на кожата. Ако искате да промените това, трябва да следвате следните стъпки: 

грижа за

IStock

1. Научете от какво има нужда вашата кожа

От 20 до 30 би трябвало да сте изпробвали какви ли не марки и продукти, за да установите кои са най-подходящи за вашата кожа. В случай, че до момента не сте полагали достатъчно грижи за лицето си, време е да се стегнете и да промените вашата рутина, за да изглеждате по-млади.

Може да наваксате, като научите от какво точно има нужда кожата ви и ѝ го давате ежедневно. Това означава да имате в несесера си качествено почистващо средство, овлажнител и слънцезащитен крем за лятото, без който не бива да излизате навън. Те трябва да са съобразени с вашия тип кожа, а не толкова с ценовите ви предпочитания. 

2. Не пренебрегвайте пигментацията 

След 30 години по кожата, особено по лицето, се появяват досадните тъмни петна, които се дължат на количеството мелатонин, което има в кожата. По носа, челото, скулите... Те не носят риск за вашето здраве, но някои от тях може да се дължат на увреждане от слънцето и да не са безобидните лунички. Ето защо е необходимо да ги наблюдавате внимателно. 

„Около 35-годишна възраст винаги съветвам пациентите си да добавят антиоксиданти като витамин С сутрин“, обяснява д-р Зеновия Габриел. По думите на дерматолога, много често при жените се получава хиперпигментация, която се дължи най-вече на хормонални проблеми. 

суха кожа,

IStock

3. Приемайте добавки 

Един от начините, с които може да забавите стареенето на кожата, е да се уверите, че тялото ви получава достатъчно вещества, които намаляват възпалението, предпазват от слънчевите лъчи и насърчават регенерацията на кожата. Те имат способността да неутрализират оксидативния стрес и всички агресори, попадащи в нея от околната среда. 

Приемът на хранителната добавка никотинамид рибозид, който е форма на витамин В3, поддържа клетъчната енергия и подмладява кожата. Много изследвания показват, че тя е мощен антиоксидант, който се бори с появата на бръчки и фини линии. 

4. Спрете цигарите 

Тютюнопушенето се отразява зле на вашето здраве и влияе отрицателно на текстурата на кожата ви. Пушачите винаги си личат по лицето – изглеждат доста по-стари за възрастта си. Ако преди 40 успеете да спрете цигарите, ще се чувствате много по-добре и лицето ви постепенно ще придобие по-свеж и младежки вид. 

готвене, кухня

IStock

5. Променете хранителните си навици 

До 30 всеки прави какво ли не – подлага се на драстични диети или обратното – яде каквото му падне, защото не се притеснява за килограмите и начина, по който изглежда в огледалото. Но с минаването на годините постепенно започва да се замисля за своята визия. А начинът на хранене има важна роля за това. 

За да бъдете по-здрави и да имате по-хубава кожа, се хранете балансирано, приемайте повече пресни плодове и зеленчуци. В доматите, спанака, нар, както и някои по-мазни риби, има ликопен, витамин С и омега-3 мастни киселини, които правят чудеса.  Всички тези хранителни вещества помагат в борбата със свободните радикали, оксидативния стрес и възпалението, породени от излагането на вредните UV лъчи.

За да имате чиста кожа и да не се притеснявате от запушени пори и акне, сведете до минимум приема на преработени храни и най-вече захарта. Консумацията на сладко може да доведе до разграждането на колагена в кожата, който поддържа нейната еластичност. Това ускорява процесите на стареене. 

6. Редовно ексфолирайте 

Много жени пренебрегват тази част от грижата за кожата. Така те оставят мъртвите клетки да се натрупват и предизвикват възпаление и пъпки. Много изследвания доказват, че редовното ексфолиране над 30-годишна възраст насърчава деленето на клетките и подмладява кожата. Също така подобрява производството на колаген. 

Ако до момента нямате предпочитан от вас ексфолиращ продукт, се спрете на такъв с нежна формула, без парабени, който да не дразни кожата. Избягвайте по-груби съставки като микротопчета и други „драскащи“ частици, които водят до зачервяване. 

ексфолиант istock

IStock

7. Грижете се за бариерната функция на кожата

Кожната бариера е от съществено значение за здравето на вашата кожа. Хиалуроновата киселина, еластинът и колагенът в нея намаляват след 30 и се налага да си ги набавяме допълнително. Затова използването на масло за почистване на лице е правилната стъпка в рутинната грижа. 

Маслата едновременно почистват кожата от замърсяванията, ексфолират и същевременно подхранват клетките с полезни вещества. Те задържат влагата и омекотяват, което е идеално условие за поддържане на бариерната функция и баланса на pH. Освен това са идеалното средство при суха и люспеща се кожа. 

Арганово, кокосово, масло от гроздови семки, са най-широко разпространените. Техните съставки са поносими от всички типове кожа. Все пак, преди да се нанесат на лицето, може да се тестват на малка площ от кожата. 

овлажнител istock

IStock

8. Серум – най-добрият ви приятел 

Преди 30 едва ли сте знаели какво е серум, но няколко години след това е добре да започнете да го използвате. Той ще стане най-добрият ви приятел в грижата за вашата кожа, защото съдържа активни съставки. Те са изключително дребни и проникват лесно в кожата, укрепват клетъчните стени и подобряват хидратацията. Действат положително при изтощена и „стресирана“ от външно въздействие кожа. 

Най-добрия вариант е да потърсите серум, който е ефикасен както при мазна, така и склонна към дехидратация кожа, защото над 30-годишна възраст тези проблеми се срещат най-често при жените. Те трябва да съдържат съставки на растителна основа, които успокояват, изглаждат и освежават сухата кожа. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари