IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 начина, с които омазнявате кожата си

20 юни 2020 18 00

Някои продукти насърчават производството на себум

IStockphoto

Лъскавото лице е често срещан проблем през лятото. Кожата се поти повече заради слънчевите лъчи. Резултатът е ясен – получава се неприятно лепнене и омазняване. Въпреки атмосферното влияние, има и други фактори, които могат да предизвикат свръхпроизводство на себум.

Мазната кожа може да се дължи на гените, на възрастта или разширените пори, но и на неправилна грижа. Много често в желанието си да изглеждаме добре, ние придобиваме някои вредни навици, които променят състоянието на кожата. Повтаряйки едно и също всеки ден, ние не осъзнаваме, че именно това води до лъщящото чело, пъпките и раздразнението.

Ето 4 начина, с които причинявате по-мазна кожа през лятото:

миене на

IStockphoto

1. По-често миене на лицето с вода

Съвсем нормално е ставайки сутрин да си измиете лицето. Но ако до края на деня го направите още 1-2 пъти, то не се учудвайте, ако кожата ви се омазни. Вие си мислите, че така ще премахнете мръсотията и себума, но грешите!

Измиването с вода и някаква козметика има само краткосрочно действие. То ще направи кожата ви по-чиста и сияйна, но само 10-15 минути след това ще видите, че тя е лъскава. Това е така, защото прекомерното миене активира мастните жлези, които започват да работят на по-бързи обороти и така се запушват порите и се появяват пъпки.

Препоръчително е да миете лицето си до 2 пъти на ден. Така ще запазите естествените масла в кожата и ще предотвратите допълнително омазняване.

2. Пропускане на овлажняващ продукт

Ако не си слагате крем или друг овлажняващ продукт на лицето всеки ден, то това най-вероятно причинява прекомерното омазняване на кожата. При дехидратация тя компенсира, като започва да произвежда повече мазнини.

За да имате здрава и хидратирана кожа, след измиване сутрин, нанасяйте крем или серум със съставки, които задържат влагата в кожата за по-дълго.

ексфолиант за

IStockphoto

3. Прекомерно ексфолиране

Някои хора имат по-суха и белеща се кожа, което ги кара да я ексфолират по-често. По този начин те премахват мъртвите клетки, чието натрупване води до появата на акне. Въпреки това, ако се прекалява с ексфолиращите продукти върху лицето, това може да има обратен ефект – по-лесно омазняване.

Според дерматолози, ексфолирането на кожата на лицето и тялото трябва да става само един път на седмица. Колкото повече използвате най-различни скрабове, толкова по-лепкава и мазна кожа ще имате. Тъй като има и риск от нарушаване на предпазната ѝ бариера, освен излишни мазнини, може да забележите зачервяване и дразнене. А така възпалението става много лесно, особено ако пипате кожата с пръсти.

крем за

IStockphoto

4. Употреба на неправилни продукти

Кожата има нужда от по-специални продукти за лятото. Ако до предишния сезон сте използвали едни, сега е време да ги смените. Добре е сред тях да има слънцезащитни и хидратиращи средства.

Купете си козметика, която е с лека формула и няма да запуши порите ви. По този начин ще намалите риска от омазняване. Избягвайте продукти, в които има силикон или вазелин, защото те насърчават свръхпроизводството на себум.

Бонус

Купувайки нова козметика за този сезон, обърнете внимание на етикетите. Продуктите, които ползвате за лицето не бива да са с комедогенни съставки, които причиняват омазняване и образуването на пъпки.

Яжте повече пресни плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, които също подобряват текстурата на кожата. Някои от тях имат антиоксидантни свойства, които пречистват клетките от токсини.

избор на

IStockphoto

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари