IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да намалите омазняването на косата през лятото?

16 юни 2020 10 30

Вържете я на опашка преди лягане

IStockphoto

Заради жегата през лятото тялото се поти повече. Наред с петната под мишниците, много от нас имат проблеми с косата. Тя лесно се омазнява и загубва своя обем. Освен това скалпът може да се раздразни. Вероятно си мислите, че по-честото вземане на душ ще помогне, но грешите.

Ако искате да имате хубава и гладка коса, която не се сплесква и омазнява още на първия ден, трябва да следвате няколко стъпки в грижата за нея:

1. Връзвайте косата си докато спите

Много често лицето и скалпът на главата произвеждат естествени масла през нощта, докато ние спим. За да предотвратите допълнителното омазняване на косата, задължително я връзвайте преди лягане. Не само, че ще ви е по-комфортно по този начин, но и ще си спестите миенето на другия ден.

Може и да си слагате памучна лента за глава, с която да прибирате косата настрани. Чрез нея тя няма да залепва по лицето и шията.

жена, дълга

Pixabay

2. Мийте косата до 2 пъти седмично

Всеки мисли, че колкото по-често мие косата, толкова по-чиста и хубава ще е тя. Но колкото повече я третирате с топла вода и шампоан, толкова тя ще променя своето състояние. Може да причините прекомерно омазняване на скалпа или обратното – сухота, която води до неприятен сърбеж.

Опитайте се да не пипате косата си често и да я миете до 2 пъти седмично.

3. Ползвайте по-малко количество шампоан

Понякога по-голямото количество пяна заблуждава. Не е нужно да слагате прекалено много шампоан върху косата при къпане. Ако косата ви е по-мръсна, може да я измиете два пъти с продукта, но в случай, че не е чак толкова зле, ползвайте шампоан само един път и отмийте. Така ще предотвратите омазняване и сплескване на косата.

шампоан, взимане

IStock

4. Използвайте по-органичен шампоан

Другото нещо, за което трябва да внимавате е, какъв шампоан използвате за косата си през лятото. Опитайте се да използвате продукт, който не съдържа парабени. Също така, ориентирайте се към такъв, в който има натурални съставки като алое вера, екстракт от чаено дърво, иланг-иланг и други.

5. Избягвайте силиконови продукти

Голяма част от продуктите (не само шампоаните за коса), съдържат силикон. Те са широко рекламирани като идеалното средство за копринено гладка коса, но всъщност е по-добре да ги избягвате през лятото. Най-често те са доста по-евтини от останалите и хората си ги купуват заради приемливата цена, но те могат да омазнят допълнително косата.

Силиконът запушва порите и така скалпът произвежда повече естествени масла. Това може да доведе до дразнене и сърбеж.

къдрава коса

IStock

6. Използвайте по-рядко пресата за коса

Всяко едно изправяне на косата я омазнява. Може би много от вас обичат да имат хубава прическа и не се разделят с пресата, но истината е, че след всяко нейно използване скалпът се омазнява по-лесно.

Ако искате да имате обемна и чиста коса за по-дълго, сведете изправянето с преса до минимум.

момиче, коса

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари