IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коензим Q10: 4 доказани ползи за кожата

10 юни 2020 16 30

Ефективно средство срещу стареене

IStockphoto

Кожата изтънява и провисва с течение на времето. Първите признаци на стареене започват да си личат, особено при пушачите и тези, които употребяват алкохол и вредна храна. Въпреки че няма как да спрем процеса на образуване на бръчки и фини линии, може все пак да го забавим – с правилната козметика.

Коензим Q10 или както още го наричат убикуинон, е едно от веществата, които имат важна роля в процеса на регенерация на клетките. Той участва в производството на аденозин трифосфат (АТФ), отговарящ за мускулните контракции, с което подмладява кожата.

Веществото се произвежда в организма. То е мастноразтворим антиоксидант, който се бори с вредното въздействие на външни фактори. Например оксидативният стрес, цигареният дим или слънчевите лъчи, които нарушават клетките и състаряват кожата. При младите хора количеството на коензим Q10 е по-голямо, но при хората над 30-годишна възраст то започва да намалява. Така след 40 то спада с 30%, а при пенсионерите над 60 – с близо 50%.

суха, кожа,

IStock

Основни функции на коензим Q10:

– поддържа нормалната структура на клетките:
– транспортира кислорода до клетките;
– стимулира имунната система;
– поддържа жизнената активност на тялото;
– участва в метаболитните процеси, протичащи в организма;
– като антиоксидант неутрализира свободните радикали;
– грижи се за целостта на колагеновите молекули;
– предпазва сърцето;
– намалява възпалението;
– ускорява регенерацията.

Коензим Q10 и приносът му за козметичната индустрия

Организмът произвежда коензим Q10, но както стана ясно, понякога неговото количество не е достатъчно. Освен това естественият му синтез е сложен процес, който е зависим от елементи като фолиева киселина, витамините В6, В12, В3, С и други. Когато нивото им в тялото е по-ниско, той се забавя.

Тъй като всички ние се нуждаем допълнително от ензима, може да използваме продукти, които са богати на него. Той е широко използван в козметичната индустрия, тъй като е доказано, че прилагането му има лифтинг ефект, насища кожата с повече кислород и задържа влагата. Това я прави по-млада и еластична.

огледало, бръчки,

IStock

4 доказани ползи за кожата от употребата на коензим Q10:

#1 Намалява бръчките

Коензим Q10 може да помогне за намаляване на фините бръчки около очите. Това твърдят специалисти от американската клиника „Mayo“. Доказва го и изследване върху животни, резултатите от което са публикувани в списание „Biofactors“. Според тях, приемът на Q10 подобрява епидермиса (най-външния слой на кожата), по който си личат първите признаци на стареене.

Ютака Ашида от Япония, който е ръководител на проучването, казва, че мишките без окосмяване имат по-малко бръчки след като им е давано от мастноразтворимия витамин.

#2 Защитава от външно въздействие

Антиоксидантният ефект е едно от най-големите предимства на коензим Q10. Той предпазва от вътрешно и външно въздействие. Докато той трудно може да се справи с генетичната унаследеност, може да „пребори“ оксидативния стрес, замърсяванията, идващи от околната среда, цигареният дим и вредните слънчеви лъчи, които съсипват кожата.

бръчки, крем

IStock

#3 Подмладява

След 30 години кожата не е толкова еластична. Тя се отпуска и изтънява. Тогава производството на коензим Q10 в тялото намалява и човек трябва да си го набавя допълнително. Независимо дали чрез добавки или козметика, той може да забави процеса на разграждане на колагена, който е отговорен за свежата и стегната кожа. Редовният му прием има подмладяващ ефект, който първо си личи по лицето.

слънцезащита, SPF,

IStock

#4 Бори се с фотостареенето

С настъпване на лятото, всеки трябва да помисли как да защити кожата си от влиянието на UV и UVB лъчите. Кожата загрубява, появяват се петна, бръчки и фини линии, ако човек не използва слънцезащитна козметика. Това се нарича още фотостареене, което е сериозен проблем и дори може да доведе до рак на кожата.

Освен продукти със слънцезащитен фактор, прилагането на кремове и спрейове с коензим Q10 също е полезно за предотвратяване увреждане на кожата от слънцето. Това посочват дерматолози от Медицинския център към Университета в Мериленд. Техните твърдения се крепят на изследване от 1999 г., според което веществото може да предотврати голяма част от пагубните ефекти от фотостареенето. Данните са публикувани в списание „Biofactors“.

Q10, храни

IStock

Кои са най-добрите естествени източници на коензим Q10?

Всички мазни риби като скумрия, сьомга, риба тон, са богати на мастноразтворимия витамин. Що се отнася до растителните масла, най-много коензим Q10 има в соевото и сусамовото.

Червените меса също са пълни с веществото, но термичната им обработка значително намалява количеството му. За предпочитане е да се ядат черен дроб и сърце.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари