IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 мита за ретинола, развенчани от експерт

6 юни 2020 16 30

Не мислете, че има бърз ефект

Снимка: iStock

Що се отнася до съставките против стареене на кожата, няма по-предпочитана и в същото време по-неразбрана от ретинола. Набързо ще назовем само няколко от многобройните му предимства. Съставката, която е форма на витамин A, се смята за оръжие срещу появата на фини линии, свежда до минимум пигментацията, засилва производството на колаген и дори може да се бори с увреждания на кожата от слънцето.

Но въпреки всичките си известни ефекти, ретинолът и неговите производни идват дори с още повече погрешни схващания, които объркват дори и най-големите привърженици на грижа за кожата. За да помогне за развенчаването на някои често срещани митове, списанието „Harper's Bazaar“ се консултира с д-р Мишел Скауайър, която е консултант по грижа за кожата.

Ето 6 мита за ретинола

1. Ретинолът и ретиноловата киселина са едно и също нещо

Най-общо казано, да. И двата продукта имат за цел да осигурят едни и същи ползи, но това не е толкова просто. Ретиноловата киселина се намира в продукти, които се отпускат само по лекарско предписание. Те директно проникват в кожата и се свързват с клетъчните рецептори, за да се борят с видимото стареене.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rosie HW (@rosiehw) on

Ретинолът, от своя страна, е по-слабо производно на витамин A, който се предлага и без рецепта. За да подейства на кожата, той трябва да се превърне в ретинолова киселина на клетъчно ниво. „Ретиноловата киселина, най-често наричана третионин, има доказан ефект при клинични проучвания и се счита за златното лечение при увреждания от слънцето и стареенето на кожата“, казва д-р Скауайър. 

Тя обаче предупреждава, че това е лекарство, а не козметично средство и се предлага само и единствено срещу лекарско предписание.

2. Ретинолът не трябва да се използва около очите

Нека да развенчаем този мит веднъж завинаги: Всъщност, ретинолът може спокойно да се използва около очите, но първо трябва да си направите тест на кожата. Това означава да нанесете малко количество от продукта върху кожата си и да го оставите в продължение на 24 часа. След това измийте зоната и вижте дали имате някакво зачервяване, раздразнение или сърбеж. Ако всичко е наред, тогава имате право да използвате продукта.

„Кожата около очите често е едно от първите места, които показват признаци на стареене и увреждане от слънцето, така че използването на ретинол в тази зона е добра идея“, казва експертът. Мишел съветва да си направите първо теста, а след това да не прилагате витамин А по-близо до окото от орбиталната кост. 

3. Ретинолът не трябва да се носи през деня

Това е един от най-големите митове, когато става дума за ретинола. Все пак не е добре да използвате продукта през деня, но това няма нищо общо с кожата ви, а с ефикасността му. Според д-р Скауайър, ретинолът и ретиноловата киселина се разграждат на слънчева светлина и не предпазват кожата ви.

Затова тя съветва да ги прилагате вечер преди лягане. Първоначално може да изпитвате лека чувствителност към слънчевата светлина, но постепенно кожата ви ще се върне към нормалното.

4. Ретинолът изтънява кожата и това е нещо лошо

Да и не. Витамин А, особено във формата на ретинолова киселина, влияе на различните слоеве на кожата по различен начин и в различно време в курса на лечението. „В рамките на първите седмици на лечението най-външният слой на кожата става по-компактен, което би могло да се нарече изтъняване, но това всъщност подобрява гладкостта и блясъка на кожата“, обяснява експертът. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NEELAM KAUR GILL (@neelamkg) on

Мишел добавя, че за няколко месеца епидермисът се връща към нормалното си състояние, но на по-дълбоко кожно ниво се увеличава производството на колаген и гликозаминогликан, което изглажда фините линии и бръчките и намалява тяхната поява. 

Този мит най-вероятно е резултат от реакцията на кожата, която може да се случи на хора, които за първи път използват ретинол. „Често, не винаги, има период на приспособяване, в който кожата е по-суха и податлива на лющене и дразнене. Хората веднага ги приемат като знак за изтъняване“. Поради тази причина д-р Скауайър препоръчва да използвате и други продукти като нежен почистващ, овлажняващ и слънцезащитен крем с високо съдържание на SPF. 

5. Ще забележите резултат след месец

Д-р Скауайър казва, че резултатите от лечението с витамин A са зависими от дозата и колко често се прилага продуктът. Затова не трябва да бързате с заключенията, че кожата ви не се подобрява, а да бъдете търпеливи и постоянни.

6. Ретинолът трябва да се прилага на суха кожа

Въпреки широкото разпространение на този мит, когато става въпрос за прилагането на продукти с витамин А, всичко зависи от вашата кожа и кое е най-доброто за нея. „Теорията тук е, че прилагането на витамин А върху влажна кожа позволява по-голямо усвояване и следователно по-голямо дразнене. Но повечето хора ще изпитат поне известно дразнене на ретинизация, дори когато прилагат витамин А върху напълно суха кожа!“

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари