IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ретинол – защо е полезен за кожата и как да го използваме

24 февруари 2020 12 30

Нанасяйте го само вечер

Снимка: Istockphoto

Бръчки. Всеки се опитва да се отърве от тях по най-лесния начин и да ги прикрие от околните. Те са най-ранният признак, че стареенето започва и това притеснява много от жените в наши дни.

Всяка дама залага на много и различни продукти, с които да се бори срещу този процес. Един от тях обаче се счита за „истинско чудо на природата“ и това е ретинолът. Той е известен още като витамин А и се доставя в организма главно чрез храната под формата на ретинилови естери.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Ретинолът увеличава плътността на кожата, тъй като сгъстява клетките на епидермиса. Това засилва производството на колаген, заздравява епителния слой и повишава нивата на хиалуронова киселина, предпазвайки кожата от появата на бръчки.

Ето как правилно да използвате ретинол срещу стареене

Започнете с ретинол по средата на 20-те и началото на 30-те си години

Според много дерматолози, 30-те години са началната точка, в която трябва да започнете да използвате ретинол. Въпреки това, много от жените залагат на витамина много преди това, мотивирани от появата на ранните признаци на стареенето. Това включва слънчеви петна и бръчки.

„Средата на двадесетте ви години е чудесното време да започнете да използвате ретинол“, казва д-р Елън Мармур. Според нея, много от пациентите ѝ, които са се докоснали до витамина, твърдят, че няма по-добро средство срещу стареенето.

Нанасяйте го бавно и внимателно

Дерматологът Уитни Боу споделя пред „Vogue“, че балансът тук е от изключително значение. Според нея, ретинолът може да е изключително дразнещ за кожата, ако се използва твърде често или ако човек е алергичен към някоя от съставките му.

Боу препоръчва да започнете с нанасянето на малко количество ретинол, което се равнява на едно грахово зърно. Също така е добре да го използвате два пъти седмично и постепенно да увеличавате дозата, за да дадете шанса на кожата си да се аклиматизира към съставките.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Експертите предупреждават, че има и варианти на ретинол, които се грижат за кожата и са подходящи за хора, склонни към зачервяване или поява на черни точки. „Те са доста добри за хората, които имат чувствителна кожа“, казва дерматологът Франческа Фуско.

Тя добавя, че тези видове освобождават активните си съставки по-бавно във времето, което не предизвиква проблеми. Боу предупреждава, че има ретинол, който се дава само срещу рецепта и такъв, който може да бъде закупен и свободно.

Съставките, от които имат нужда вашите ръце

Дерматологът съветва да започнете с такъв, който може да си набавите и без лекарско разрешение, тъй като той съдържа много по-малко активни съставки, които няма да повлияят зле на кожата ви. След това може постепенно да се преместите към ретинол, който се дава само срещу рецепта.

Внимавайте за странични ефекти

Употребата на ретинол може да доведе до странични ефекти, които обаче са напълно нормални. В тази категория се включват сухота, леко дразнене и чувствителност към слънчева светлина. Това се случва, тъй като кожата ви се адаптира към витамина.

Все пак, ако забележите лющене на кожата си, зачервяване или усещате топлина, трябва веднага да се свържете със своя дерматолог. Тези странични ефекти може да се появят при хора, които са с по-чувствителна кожа или страдат от заболявания като розацея и екзема.

ретинол iStock

Снимка: iStock

„Ако не можете да понасяте ретинола, не се притеснявайте. Той не е единственият лек срещу стареенето. Има доста други невероятни продукти, които действат по същия начин и са подходящи за хора с чувствителна кожа“, казва д-р Мармур.

Нанасяйте го само вечер и използвайте слънцезащитен крем всеки ден

Дерматологът Уитни Боу твърди, че ретинолът прави кожата ви малко по-чувствителна към UV лъчите, а слънчевата светлина намалява ефекта на продукта. Тя съветва да го използвате само вечер и задължително да нанасяте слънцезащитен крем всеки ден. Факторът не трябва да е по-малък от 30.

Съставките, към които може да развиете алергия

Също така, хората, използващи ретинол, трябва внимателно да следят прогнозата за времето и да внимават, когато посещават дестинации, в които постоянно е слънчево и горещо. „Не трябва да се прилага, когато човек е на ваканция и ще прекара доста време на слънчева светлина“, предупреждава Фуско.

Не се ограничавайте само до лицето

Когато залагате на ретинола, не забравяйте да го приложите и върху врата и деколтето, които също показват признаци на стареене, но често биват пренебрегвани.

„Ако тези зони проявят прекалена чувствителност към ретинола, добавете спрей, обогатен със серамид преди да нанесете продукта. Също така може да се насочите и към отделен вид ретинол, който е специално направен за тези зони“, казва Боу.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Тя добавя, че тези видове ретинол обикновено съдържат по-ниска доза на витамин А, нулев аромат и множество успокояващи съставки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари