IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Досадни пъпки – каква козметика да използвате?

5 ноември 2019 10 40

Купете си продукти, съдържащи ретинол

Istockphoto

Много мъже и жени не могат да се справят с досадните пъпки през есента. Въпреки грижата за кожата, която полагат, акнето може да се влоши. Причините за това са комплексни, но използваната козметика е един от факторите.

Много продукти за почистване на лице и пъпки съдържат салицилова киселина и бензоил пероксид. Тези съставки помагат при акне, но не при всеки тип кожа. Затова, ако сте ги ползвали и не усетите промяна, е време да потърсите продукти, богати на ретинол.

„Ретиноидите и ретинолите са съединения, производни на витамин А, които се превръщат в ретиноева киселина. Тя помага в борбата с акнето и стареенето на кожата“, коментира пред „Prevention“ Мариша Гаршик, дерматолог в Ню Йорк. И уточнява, че резултатът от използването на козметика с ретинол е по-равномерен тен, по-добра текстура и по-малко бръчки по лицето.

Ретинолът е мощна съставка, която помага и при акне. Изследвания показват, че по-честото ѝ използване помага за изчистването на кожата от пъпки.

„За да проработят наистина продуктите с ретинол, клетките на кожата трябва да го преобразуват в ретиноева киселина. А това отнема малко повече време“, коментира още специалистът. По думите на д-р Гаршик, всички марки с ретинол са полезни за намаляване на акнето, но тези с ретиноидите се смятат за златния стандарт, защото те спомагат за по-бързото изхвърляне на мъртвата кожа. „Това предотвратява запушването на порите, което често е ключов фактор за развитието на акне“, казва още дерматологът.

Съветите на специалиста: Как да се справите с акнето през есента?

Ретиноидите спомагат за намаляване на омазняването, ефикасни са при възпаление на кожата и успешно изглаждат белези от акне.

Как да използвате продуктите с ретинол?

Колкото и ефикасна да е козметиката с ретинол, тя може да доведе до сухота, зачервяване и дразнене, ако не се използва правилно. За да нямате подобни проблеми, е добре да внимавате с количеството продукт, който използвате. Избягвайте областта около очите и устните, тъй като там кожата е по-нежна и тънка, вследствие на което може по-лесно да се раздразни.

Друго важно нещо е да не прекалявате с количеството (най-много 2 пъти седмично), което поставяте на кожата си. В противен случай това може да доведе до сухота.

Ако използвате козметика с по-голямо количество ретинол, по-добре е да я поставите преди лягане.

Експеримент на редактора: Помага ли домашната пилинг маска?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари