IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хидратиращ крем: 5 признака, че трябва да го смените

14 юни 2020 13 30

Ето как да определите дали е подходящ за вас

IStockphoto

През лятото кожата ни се нуждае от повече овлажняване, за да бъде здрава, гладка и мека. Понякога нейното състояние може да се промени заради слънчевите лъчи, вятъра и недостатъчния прием на вода. Това си личи най-вече по лицето, което е изложено най-много на външно влияние.

Овлажняващият крем е едно от нещата, което трябва да ползваме по-често през този сезон, независимо от типа кожа. Разработен по специална формула, в някои видове дори със слънцезащитен фактор, той съдържа съставки, които задържат за по-дълго влагата. Много пъти ние си купуваме такъв под въздействието на реклами или по препоръки на наши познати, но всъщност той може и да не действа добре.

Как да определите дали овлажняващият крем, който ползвате, ви помага?

Състоянието на кожата след 3-4 пъти нанасяне на продукта показва най-точно дали той е ефикасен за вас или не. Ето 5 признака, по които ще познаете, че кремът не е за вас и трябва спешно да го смените:

кожа, грижа

IStock

1. Суха или лепкава кожа

Сухотата е сериозен проблем, който всички ние имаме през лятото. Той може да се появи заради честото взимане на душ, качеството на водата, вредните слънчеви лъчи и по-малкото количество течности в тялото. Тогава на помощ идват овлажняващите продукти какъвто е кремът.

Ако след няколко нанасяния кожата ви все още е суха, то най-вероятно той не пасва на вашата кожа. Освен това, в случай, че си го слагате на лицето поне два пъти за деня и то е доста лепкаво, то със сигурност трябва да го смените. Понякога просто кремът не може да попие в дълбочина и остава на повърхността.

Ориентирайте се към овлажняващ крем с хиалуронова киселина и серамиди. Двете съставки задържат влагата в кожата за по-дълго време. Ако пък имате по-мазна кожа, ползвайте серум на маслена основа, с което ще се избавите от сухата и лепнеща кожа.

2. Прекомерно омазняване

Друг проблем, който може да имате, ако ползвате неправилния овлажняващ крем, е прекомерното омазняване на кожата. Все пак през лятото той се среща често, но ако забележите, че се задълбочава, спрете да ползвате продукта.

Освен това, ако ползвате същия овлажнител за лице или тяло, който сте нанасяли през зимата, не се учудвайте, че кожата ви е по-мазна. Потърсете такъв, който е гелообразен и се абсорбира по-лесно от кожата през лятото. Той трябва да притежава съставки, които не запушват порите, а им позволяват „да дишат“.

акне, раздразнена

3. Пъпки

Ако по лицето ви се появят пъпки, това може да се дължи на замърсявания, но и на неправилния овлажняващ крем. Може да проверите това, като спрете да го използвате. Ако след това и редовното почистване на кожата пъпките изчезнат, то имате нужда от нов продукт.

Пъпките са начин, чрез който кожата „ви казва“, че нещо не е наред.

4. Зачервяване или дразнене

Всеки продукт, независимо дали е за овлажняване или не, който дразни, трябва да бъде изхвърлен от вашия шкаф. Кожата на лицето, например, е доста по-тънка и деликатна, в сравнение с тази по тялото. Ако усещате парене, сърбеж и забележите зачервяване в някои участъци, то кремът не е най-подходящият за вас. Вероятно някоя от съставките причинява въпросното дразнене, което може да се увеличи.

Винаги след като купите овлажняващ крем, трябва да го пробвате на малка част от кожата, за да видите как ще реагира тя на него. Ако не усещате неприятни симптоми, то може да го нанесете на цялото си лице.

крем за

IStock

5. Лоша текстура

Усещате ли, че кожата на лицето ви е по-груба и неравна на места? Ако е така, сменете овлажнителя, който ползвате. Също така, преди да потърсите друг, трябва да се консултирате с дерматолог, защото тези проблеми могат да се дължат и на друг причинител. Той ще ви предпише и подходяща козметика.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
Хубава статия, значи, крема под очите-околоочния контур трябва да се сменя на всеки 6-12 месеца, защото кожата свиква. След 35+ години крема трябва да има спф фактор минимум 15 и да предлага хидратиране и колаген. Хубава статия.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар