IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина за справяне със суха кожа

8 юни 2020 14 30

Вана с овесени ядки звучи странно, но помага

Снимка: iStock

Сухата кожа е често срещан проблем, който невинаги трябва да означава нещо лошо. Може да изглежда зле в огледалото или да ви сърби, но това не е симптом на сериозно заболяване. Освен сърбеж и видимата сухота, може да забележите раздразнение, напукване, стегнатост, болка или дори кръв. Понякога дори кожата ви може да се бели, дори да не сте били на плаж в скоро време.

Най-често това състояние се наблюдава върху ръцете и краката. Причините са много – използване на твърди сапуни, гореща вода, хлорирани басейни, студено време, топлинни уреди или други кожни проблеми. Според експерти, някои хора са по-податливи на сухота от други. Това се определя от възрастта, климата, в който живеем, излагането на химикали и приемането на различни лекарства.

За щастие, има няколко начина за справяне със сухата кожа, които са препоръчани от дерматолозите.

1. Вазелин

Това е ефективен овлажнител, който не съдържа дразнители или аромати, което го прави безопасен за чувствителна кожа. Дерматологът д-р Хари Дао казва пред „Insider“, че вазелинът е един от любимите му продукти, който често препоръчва на хората, страдащи от суха кожа. Това е смес от безопасни минерални масла и восъци, лишена от съставки, които могат да влошат състоянието ви.

Вазелинът е много ефективен при създаване на защитна кожна бариера. „Когато водата започне да се изпарява от кожата ви, това може да предизвика напукване, защото бариерата ѝ е нарушена“, казва Дао. Проучване, направено през 2016 година, показва, че вазелинът намалява изпарената вода от кожата с до 98%.

суха кожа

Снимка: iStock

Дао споделя, че най-доброто време за нанасяне на вазелин е след къпане, тъй като по този начин ефективно ще блокирате влагата и тя ще остане в кожата ви.

2. Вана с овесени ядки

Според дерматолога д-р Мишел Фарбер, ваните с овесени ядки са чудесен начин за успокояване на кожата. Изследване от 2015-а показва, че смленият овес е ефективно решение за намаляване на сухотата, грапавостта и сърбежа. Това е така, защото овесената каша помага за възстановяването на кожната бариера, има противовъзпалително действие и антиоксидантни свойства.

Как да си направите вана с овесени ядки:

> Смелете с блендер или пасатор овеса до получаването на фин прах.

> Сложете няколко супени лъжици от праха във ваната, след което я напълнете с топла, но не гореща вода.

> Докато ваната се пълни, трябва да разбърквате водата, за да може овесът да се разтвори добре, а не да остане на дъното. Сместа трябва да добие консистенцията на боза.

> Накиснете се във ваната за 15-20 минути. Това е достатъчното време, за да може овесената каша да подейства.

> В края на банята изплакнете кожата с прясна хладка вода, за да премахнете всички остатъци от овеса по кожата ви.

> Нанесете овлажнител, след като излезете от банята, за да задържите влагата в кожата си.

3. Кокосово масло

Кокосовото масло, по-специално необработеното кокосово масло, е ефективно за блокиране на влагата. То също така може да създаде защитна бариера, за да предотврати изпаряването на вода от кожата. Освен това, този продукт има и антибактериални свойства, които предпазват от инфекции. Това е особено полезно за хората, чиято суха кожа може да доведе до болезнено състояние, наречено екзема.

кокосово масло

Снимка: iStock

Може да нанесете кокосовото масло, след като се изкъпете, за да заключи влагата в кожата ви. Д-р Мишел Фарбер казва, че може да го използвате и преди душ. Но ако имате акне по лицето или тялото, не използвайте кокосовото масло върху засегнатите зони, тъй като това може да влоши състоянието ви.

Освен това д-р Дао споделя, че трябва да имате предвид чувствителността на кожата си, тъй като може да сте алергични към аромата на кокосовите орехи. Просто прочетете добре етикета, за да се уверите, че няма нещо, което да ви навреди.

4. Лосиони без аромат

Ако вазелинът или кокосовото масло са прекалено мазни за вашия вкус, насочете се към лосиони без аромат. Д-р Фарбер съветва да изберете крем или мехлем, който е с по-плътна консистенция, тъй като те обикновено поддържат по-ефективно влагата за по-дълго време. Д-р Дао пък казва, че обича да препоръчва кремове, които съдържат серамиди – липиди, които помагат на кожата да заключи влагата в себе си.

По принцип е добре да търсите продукти без аромати. Също така, слушайте тялото си. Само защото се предполага, че нещо няма аромат и е подходящо за чувствителна кожа, това все още не означава, че не може да раздразни кожата ви. В този случай попитайте дерматолога си какво е най-подходящо за вас.

5. Променете къпането си

Ако ежедневно си правите дълги, горещи бани, това отнема от естествената ви кожна влага. Според Фарбер, горещите душове и вани са основен виновник за сухата кожа. Тя съветва да се придържаме към по-хладни и по-къси бани, с температура около 36 градуса. Нещо повече над това може да предизвика дразнене и изсушаване.

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Освен това Фабер казва, че трябва да нанасяте своя овлажнител веднага щом излезете изпод душа. Избягвайте ароматизирани сапуни, защото те могат да нарушат кожната бариера и ще доведат до загуба на влага. Затова не забравяйте да проверите етикета и да видите какви съставки съдържат избраните продукти.

Заключение

Ако сте опитали всички тези домашни лечения и все още имате суха, сърбяща или болезнена кожа, експертите съветват да посетите дерматолог, за да сте сигурни, че не страдате от нещо по-сериозно. Сухата кожа, която не се подобрява сама, може да е показател за по-притеснителни кожни състояние или вътрешни заболявания.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари