IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да използвате грим, ако имате раздразнена кожа

23 май 2020 15 00

Ето 5 съвета, които ще са ви от полза

Pexels

Носенето на предпазна маска определено влияе зле на кожата. Заради влагата и някои замърсявания, областта около брадичката и устата се зачервява, появяват се пъпки и сухота. Заради това раздразнение, използването на грим трябва да се сведе до минимум, за да не прерасне в по-сериозен проблем. Но всички знаем, че има случаи, в които не можем без него.

Дали чувствителна или раздразнена, в кожата не бива да попадат „дразнители“. Тя трябва да се третира с продукти, които да я успокоят и подобрят структурата ѝ, но при използването на грим това е доста трудноизпълнимо условие.

Ето няколко съвета, които ще са ви от полза, ако ви се наложи да носите грим, а кожата ви е раздразнена:

гримове, палитра

Pexels

1. Изберете правилния грим

Ако до момента сте разчитали на по-нисък клас гримове, то при промяна на състоянието на кожата е добре да повишите вашата информираност и да се ориентирате към специални продукти, чиито съставки няма да я раздразнят допълнително. Четете внимателно етикетите. Онова, което ви трябва са опаковки, маркирани като хипоалергенни или некомедогенни.

Висококачествените съставки в гримовете, за предпочитане естествени, са най-добрият избор при проблемна кожа през този сезон. Все пак трябва да ги тествате, защото има случаи в които някои биогримове също дразнят кожата.

2. Защитете кожата си

Чувствителната кожа винаги трябва да бъде защитена от слънцето и замърсяванията на околната среда. Ако все още не сте си купили подходящи продукти с SPF фактор, е време да го направите. Така например може да потърсите основа за грим с нежна грижа, предпазваща от вредните слънчеви лъчи. Или пък да намерите подходящ слънцезащитен крем, който да нанасяте преди да сложите какъвто и да е грим.

Много гримове имат слънцезащита. Ако тя липсва, възпалението, сърбежът и зачервяването на кожата ще се увеличат. Да не говорим, че тя изгаря лесно и може да се получи рак.

акне, грижа

IStock

3. Почиствайте старателно лицето си

Преди да се гримирате, трябва да почистите добре лицето си и да изчакате да изсъхне. Така ще предотвратите замърсяването на клетките, което причинява дразнене и води до обриви и пъпки. По същия начин, когато кожата ви е раздразнена, веднага след като се приберете, премахнете грима с подходящ продукт. Може да пробвате розова вода, която има успокояващ и регенериращ ефект.

Докосвайте нежно кожата, когато я почиствате, без да натискате. Никога не търкайте по-силно, за да не я раздразните още повече. Не използвайте скраб за лице, ако то е зачервено, разранено и чувствително на допир. Използвайте кръгови движения и накрая мийте лицето си с вода, за да сте сигурни, че сте отстранили всички замърсявания. После подсушете внимателно с мека кърпа.

грим, козметика,

Pexels

4. Нанасяйте грим с чисти ръце

Кожата може да се раздразни не само от носенето на предпазна маска и некачествени продукти, а и от нанасянето на грим с мръсни ръце. Всичко, което е полепнало по пръстите ви, ще се пренесе върху вашето лице, затова бъдете внимателни.

Дори и да сте си купили хипоалергенна козметика, ако не спазвате добра хигиена, кожата ви ще е по-чувствителна при контакта ѝ с гримовете.

Не забравяйте да почиствате по-често козметичния си несесер и опаковките на гримовете. Те са идеалното място за развитието на бактерии.

5. Чувствителна кожа – по-лек грим

Ако кожата ви е проблемна, по-добре е да си дадете малко почивка от използването на грим. Но ако обстоятелствата налагат друго, не прекалявайте. Ако сложите твърде много фон дьо тен или пудра, кожата ви ще се изсуши и това ще доведе до белещи се участъци.

Ако искате да прикриете някои несъвършенства, използвайте лек грим, за да не запушите порите и влошите състоянието на кожата.

червило, гримове,

Pexels


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари