IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активен въглен: 5 доказани ползи за вашата кожа

23 юни 2020 14 30

Маската има детоксикиращи свойства

IStockphoto

Черните маски за лице или тези, чиято основна съставка е активен въглен, станаха доста популярни през последните години. Причината е, че имат мощни детоксикиращи свойства. Благодарение на тях, кожата става по-чиста, сияйна и светла.

Какво представлява активният въглен?

Активният въглен се получава при изгарянето на торф, дървесина или черупки от кокосов орех. Има пореста структура, която е с отрицателен електрически заряд. По този начин привлича токсините и замърсяванията, попаднали в тялото. Най-често се използва за пречистване на тялото след натравяне, за филтриране на водата и избелване на зъбите. Но освен за това черният прах е много полезен за кожата.

активен въглен

Istock

5 доказани ползи на активния въглен за кожата:

1. Маска с активен въглен – за почистване

Всеки ден в кожата ни, чрез порите, попадат най-различни замърсявания. Вследствие на тях се появяват пъпки, възпаление, както и прекомерно омазняване. Маската с активен въглен помага успешно при тези проблеми. Тя може да бъде готова – закупена от магазина, както и приготвена в домашни условия.

Ако имате активен въглен вкъщи, може да смесите2 чаени лъжички активен въглен с 2 чаени лъжички дестилирана или преварена вода. Почиствате и измивате хубаво лицето си, после подсушавате и нанасяте от сместа. След 10 минути премахвате засъхналата маска, като разтривате леко с пръсти. После може да ползвате овлажняващ крем.

2. Скраб с активен въглен и кокосово масло – за ексфолиране

На старта на активния летен сезон е хубаво да ексфолирате добре кожата си, за да имате по-равномерен тен. По този начин премахвате натрупаната мъртва кожа и насърчавате растежа на нова. Тъй като активният въглен има пореста структура, дори на прах, той може да се използва за скраб.

За да си направите домашен скраб сами, смесете 1-2 лъжици от активния въглен с 1 разтопена лъжица кокосово масло. Разбъркайте хубаво и със сместа масажирайте сухата си и люспеща се кожа. Може да го ползвате както за лицето, така и за краката, например.

черна маска

Istock

Преди да отмиете, масажирайте с кръгови движения, за да може съставките да попият в кожата. Както кокосовото масло, така и черният прах, прочистват кожата в дълбочина и премахват токсините.

В случай, че кожата ви е мазна или по-чувствителна, ползвайте ексфолиращия скраб само веднъж седмично.

черна маска,

Istock

3. Маска с активен въглен и оцет – за отпушване на порите

Запушените пори са проблем номер едно за много хора. А през лятото много фактори могат да доведат до него. Ако лицето ви се омазнява повече от обикновено и забелязвате черни точки, си направете домашна маска с активен въглен.

Смесвайки малко от черния прах и домашен ябълков оцет, ще получите каша, с която може да намажете лицето си. Оставете да подейства и изсъхне за около 10-15 минути. След това я отмийте и ще забележите разликата.

4. Активен въглен, алое и масло от чаено дърво – за акне в областта на гърдите

Много мъже и жени имат пъпки по гърдите. Те се получават от носенето на сутиен, изпотяване и замърсяване. В този случай може да приготвите паста от три съставки – активен въглен, масло от чаено дърво и гел от алое вера. Първата детоксикира, втората намалява бактериите, а последната – действа успокояващо на кожата.

За маската ви трябват 1 чаена лъжичка активен въглен, 1 лъжица гел от алое, половин лъжица масло от чаено дърво и няколко капки вода. Просто почистете хубаво областта на гърдите, където ви излизат пъпки и намажете с пастата. След 10-15 минути отмийте и подсушете с потупване на мека кърпа.

активен въглен

Istock

5. Превръзка с активен въглен – за заздравяване на рани

Активният въглен има полезно действие и при рани по кожата. Той ускорява заздравяването им, като се бори с възпалението и премахва излишните течности. За целта много хора правят превръзка, в която има и сребърна вода (мощно детоксикиращо средство).

Раните се мажат с кашата или върху тях се поставя марля/ памучен плат, напоен в нея. При по-сериозни рани обаче е необходима консултация с лекар.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари