IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцезащитен крем за лице – как да изберем правилния за нашата кожа?

27 юли 2020 14 30

Факторът задължително трябва да е над 30

Снимка: Pixabay

Някои слънцезащитни кремове са специално създадени за лицето, докато други са за тялото. И двата вида обаче правят едно и също – защитават кожата ви от вредните UV лъчи, които могат да причинят слънчеви изгаряния, преждевременно стареене и рак на кожата.

Много слънцезащитни продукти за лице са направени така, че да причиняват по-малко омазняване на кожата или това да не се забелязва много. Такива продукти често са по-скъпи от слънцезащитните кремове за тяло. Дерматологът Кимбърли Джердан обаче казва, че по-високата цена невинаги означава по-добра защита.

Затова тя дава няколко ценни съвета, които да следвате преди да изберете слънцезащитен крем за лицето си.

Факторът – задължително над 30

Когато избирате слънцезащитен крем, има две неща, за които трябва да внимавате:

– Уверете се, че на бутилката пише „широк спектър“.

– Изберете слънцезащитен крем с фактор над 30.

Широкият спектър означава, че слънцезащитният крем предпазва кожата от UVA и UVB лъчи. Разликата между двата вида е, че първите причиняват преждевременно стареене като бръчки и слънчеви петна, защото проникват дълбоко в кожата и могат да повредят нейния колаген. UVB лъчите влияят главно на повърхността на кожата и причиняват слънчеви изгаряния. И двата вида могат да причинят рак на кожата.

крем за

Снимка: Pixabay

Слънцезащитният фактор сигнализира колко UVB радиация е блокирана от продукта. Крем, който е със защита от 30 фактор, блокира 97% от слънчевите UVB лъчи. По-високият фактор осигурява само определено количество защита и трябва да се прилага също толкова често, колкото и ниските фактори – на всеки два часа.

SPF не измерва каква защита получавате срещу UVA лъчите, поради което е важно да се уверите, че слънцезащитният крем е с широк спектър. „Кремовете с по-висок фактор обикновено са малко по-скъпи, така че спестете малко повече пари за морето“, казва Кимбърли Джердан пред Insider.

Изберете крем в зависимост от кожата си

Намирането на слънцезащитен крем за лице, който е подходящ за вашата кожа, може да включва няколко грешни опита, защото всеки изпитва различни проблеми.

Ако имате мазна или склонна към акне кожа, дерматологът Джойс Парк препоръчва да търсите лосиони с надпис „некомедогенни“, защото те няма да запушат порите, което намалява риска от поява на пъпки. Тя също така предлага използването на слънцезащитни продукти, които съдържат ниацинамид – витамин от група В, който подобрява външния вид на кожата и намалява производството на себум.

За суха кожа Парк препоръчва да се търсят хидратиращи съставки като серамиди, хиалуронова киселина или глицерин.

Нанесете преди грим

Докато много продукти за грим като тонери, овлажнители и фон дьо тен имат SPF 30, те обикновено не се прилагат достатъчно обилно, за да осигурят адекватна защита от слънцето.

Затова експертите съветват да сложите слънцезащитен крем като основа, върху която да нанесете козметичните си продукти.

Използвайте минерален слънцезащитен крем

Има два основни вида слънцезащитни продукти – физически (минерални) и химически. И двата предпазват от UV лъчите, но използват различни съставки за тази цел. И именно тези съставки ще ви помогнат да изберете правилния слънцезащитен крем за лице.

Минералните слънцезащитни продукти отразяват слънчевата радиация. Те съдържат цинков или титанов оксид, които са чудесен избор за хората с чувствителна кожа, защото е по-малко вероятно да предизвикат алергична реакция. Джердан казва, че залага на продукт, в който има най-малко 9% активна минерална съставка.

слънцезащитен крем

Снимка: Pexels

Другата причина, поради която минералните слънцезащитни кремове са по-добри за лицето, е, че те намаляват риска от кожни проблеми като хиперпигментация и мелазма. Тъй като химическите продукти абсорбират слънчевите лъчи, те могат да затоплят лицето и не се препоръчват на хора, склонни към пигментация.

Изберете крем, а не спрей

Американската асоциация по дерматология препоръчва да не използвате спрейове, защото трудно може да разберете точно къде сте нанесли продукта. Затова е по-добре да се насочите към крем или лосион за лицето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари