IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плодове за по-хубава кожа – как да ги използвате?

18 юли 2020 15 00

Цитрусите са богати на витамини

IStockphoto

Вишни, череши, пъпеши, дини, банани. През лятото има такова разнообразие от плодове, че е грехота да не се възползваме от него. Пълни с много хранителни вещества, те се грижат за здравето, но и помагат до голяма степен в грижата за кожата. Ще попитате как. Много просто – витамините и минералите в тях действат като антиоксиданти и спомагат за регенерацията на клетките. Други вещества пък хидратират и задържат влагата, което е изключително важно в горещото време.

Когато в менюто присъстват пресни плодове и зеленчуци, техният хранителен състав може да допринесе за състоянието на кожата през лятото.

Кои плодове действат положително на кожата?

Цитрусови плодове: портокал, грейпфрут, лимон

цитруси, фреш,

Pixabay

Те са с по-кисел вкус. През зимата ги консумираме най-вече, за да подсилим имунната система. Причината е че те съдържат голямо количество витамин С. А той е едно от най-добрите средства за намаляване на акнето и възпалението в кожата.

Освен похапването на портокал, лимон и грейпфрут, може да използвате обелките или малки парченца от тях, за да мажете лицето си. Сокът, оставен да засъхне по кожата, прочиства от токсините и замърсяванията и прави лицето гладко и меко.

Може и да си направите обикновена маска за лице с малко изстискан сок от цитрусовите плодове. Топвате памучен тампон в него и мажете, след което измивате като минат около 5-10 минути.

За какво да внимавате: Сокът от портокала и някои други цитрусови плодове могат да предизвикат фоточувствителност на кожата. Ето защо, след като третирате кожата с тях, не бива да излизате на пряка слънчева светлина поне час.

Ягоди, боровинки, цариградско грозде

ягодов скраб,

Pixabay

Ягодите са много полезни, защото съдържат доста антиоксиданти. Полифенолите, които се намират в горските плодове, предпазват кожата от агресивните химикали от околната среда и предотвратяват стареенето.

Сладките червени плодчета са и богати на салицилова киселина. Неслучайно много хора правят каша от ягоди и с нея мажат лицето си. Техните дребни семчици имат ексфолиращ ефект и могат да помогнат при акнеична кожа.

Ако имате пресни боровинки подръка, може да ги намачкате и да ги смесите с две супени лъжици кисело мляко. Оставяте сместа в хладилник за около 30 минути, след което нанасяте хубаво върху лицето. След 20 минути маската засъхва и се отмива с хладка вода, а кожата е по-сияйна.

За мазна кожа смесете две супени лъжици амла на прах с малко розова вода и разбъркайте. Ще получите гъста каша, с която може да намажете предварително почистеното си лице. Изплакнете след около 15-20 минути.

Тропически плодове: банан, ананас, папая

цитрусови плодове

Pixabay

Тези три вида дарове на тропиците имат многобройни ползи за състоянието на кожата, защото са богати на витамини и имат силно хидратиращо свойство. Те могат да се прилагат директно върху кожата на лицето и други части от тялото.

Ако кожата ви е суха и загрубяла след морската почивка, ще я омекотите и върнете блясъка ѝ, като се намажете с каша от банан. Оставете маската да постои около 15 минути, след това изплакнете.

В случай, че имате пъпки на някои места, вземете пресен сок от ананас и потопете памучен тампон в него. След това намажете и след около 30 минути изплакнете с хладка вода.

Папаинът, който един от ензимите, открит в папаята, насърчава по-лесното отделяне на мъртвите клетки на кожата. Ето защо в много пилинги има екстракт от плода. Той също подобрява хидратацията и прави кожата по-сияйна.

маска за

IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари