IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ексфолиране и суха кожа – мисията възможна

25 юни 2020 09 00

Може да ви изглежда странно, но ексфолирането всъщност хидратира кожата

Снимка: iStock

Най-вероятно си мислите, че ексфолирането на суха кожа е като параграф-22. Подобна процедура би довела до още повече сухота и следователно дразнене и зачервяване. Истината обаче е съвсем друга. Противно на всеобщото схващане, ексфолирането на суха кожа е от съществено значение за хидратацията ѝ.

По този начин се премахват мъртвите кожни клетки и кожата ви става по-здрава. Ексфолиращите продукти се делят на два вида – физически и химически. Първите използват частици, за да създадат най-добър ефект. Те не се препоръчват за всякакъв вид кожа, тъй като могат да причинят раздразнение.

ексфолиант за

Снимка: iStock

Затова, ако имате суха кожа, най-добрият избор за вас е химическият ексфолиант. Той не съдържа никакви частици или зърна, които да наранят тялото или лицето.

Какво е ексфолиацията?

„Ексфолиацията е отстраняването на най-външния слой на кожата, който се състои от мъртви клетки“, казва д-р Марни Нусбаум пред „InStyle“. Тя допълва, че този процес увеличава скоростта на регенерация на кожата, подобрявайки тонуса и текстурата ѝ.

Премахването на мъртвите клетки може да помогне за подобряването на редица заболявания, включително запушени пори, хиперпигментация, фини линии и бръчки. Редовното ексфолиране също така може да позволи на другите ви продукти за кожа, като серуми и овлажнители, да проникнат по-добре.

Защо да ексфолирате лицето си?

Според д-р Нил Шулц, мъртвите кожни клетки не позволяват на овлажнителите да подействат върху сухата кожа. Това обаче не е всичко. През лятото, когато кожата е по-склонна към омазняване, ексфолирането може да е полезно за предотвратяване на черни точки и акне. „Ексфолирането през лятото може да помогне за изчистването на запушените пори“, обяснява Нусбаум.

скраб за

Снимка: iStock

Тя добавя, че ексфолирането през топлите месеци е също толкова важно, колкото и през зимните. Има обаче няколко съвета, които трябва да следвате при този процес. Първо, никога не трябва да се опитвате да се отървете от люспите наведнъж. Д-р Шулц съветва да работите със сухата си кожа в продължение на седмица.

И второ, химическите ексфолианти всъщност са най-добрият избор за намаляване риска от раздразнение на кожата.

Защо да използвате химически ексфолиант?

„Химическата ексфолиация дава много по-добри, последователни и ефективни резултати от всяка друга форма на ексфолиация“, казва д-р Шулц. Според него, ефектът от физическото ексфолиране зависи от три променливи – натиск, сила на търкане и колко дълго се третира дадената област.

Има много различни видове киселини, които се използват за премахване на мъртвите кожни клетки, но д-р Шулц казва, че гликоловата киселина е най-добрият ви избор. Тя се бори с мъртвата кожа и в същото време изглажда повърхността на лицето ви, създавайки по-ярък и равномерен тен. Това също може да накара порите ви да изглеждат по-малки.

скраб за

Снимка: iStock

Д-р Щулц залага на гликолик, който е балансиран и с нормално pH. Силата на гликоловата киселина трябва да е между 8 и 15%, в зависимост от това върху коя част на тялото ще използвате ексфолианта.

Как да използвате химически ексфолиант?

Д-р Шулц предлага да ексфолирате кожата си само по веднъж на ден и да го правите с леко триене. Д-р Нусбаум добавя още няколко съвета. Казва, че в началото е добре да използвате ексфолиантите веднъж или два пъти на седмица и постепенно да увеличавате, в зависимост от продукта и типа на кожата ви.

„По-честата ексфолиация може да доведе до зачервяване, възпаление и сухота“, споделя тя пред „InStyle“. След като сте готови, добре е да завършите с овлажнител, за да може кожата ви да се хидратира. Ако се ексфолирате сутрин, много е важно след това да нанесете овлажнител и слънцезащитен крем.

А ако искам да използвам физически ексфолиант?

Ако предпочитате физическите ексфолианти като скраб, насочете се към по-нежна формула, която не е твърде абразивна. „Не препоръчвам продукти с големи гранули или с мъниста, защото те могат да причинят раздразнение на кожата“, казва д-р Нусбаум. Задължително внимавайте при втриването, особено ако имате възпалително състояние като псориазис, розацея или акне.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари