Фолиевата киселина е водноразтворим витамин, който има важна роля за организма. Тъй като тялото ни не го произвежда, трябва да си го набавя постоянно, защото и не може да „складира“ по-големи количества. За целта е добре да се приемат хранителни добавки и някои конкретни храни.
Повечето хора знаят, че фолиевата киселина трябва да се приема от бременни, за да може да помогне на развитието на плода в утробата. Но витаминът не е полезен само за тях, а и за всички останали.
Според Института по медицина в САЩ, възрастните трябва да консумират по 400 микрограма фолиева киселина на ден. Тя помага на тялото да произвежда и „ремонтира“ ДНК, както и червени кръвни клетки. Когато в него няма достатъчно витамин В9, се появяват няколко неприятни симптома. Вижте кои са те:
Когнитивни проблеми
Фолиевата киселина е изключително важна за централната нервна система. Ако имате недостиг, ще бъдете раздразнителни, депресирани и трудно ще се концентрирате върху задачите си.
Болки в тялото
При тежки случаи на анемия, причинена от дефицит на фолиева киселина, до мозъка достига по-малко кислород, отколкото би трябвало по принцип. Така артериите в мозъка се подуват и хората изпитват главоболие. Същият дискомфорт може да се усети и в други части на тялото, например гърдите и краката, което може да се дължи и на липса на желязо.
Бледа кожа
Хемоглобинът – протеин, съдържащ се в червените кръвни клетки, е отговорен за транспортирането на кислород от белите дробове до всичките ви телесни тъкани. Когато вие не приемате фолиева киселина, намалява количеството на червени кръвни клетки и съответно хемоглобинът. Това може да причини бледа кожа, слабост в мускулите, умора, скованост в ръцете и краката и други.
Задух
Ако забелязвате, че се задъхвате по-често при дейности, при които преди не се е случвало, най-вероятно се нуждаете от повече фолат. Това означава, че в тялото ви няма достатъчно червени кръвни телца и не достига достатъчно кислород до някои органи. Заедно с това може да усетите замайване.
Храносмилателни проблеми
Гадене, повръщане, болка в стомаха и диария след хранене може да са първите признаци, че не приемате достатъчно от витамина – било то чрез добавки или храната.
Намалено чувство за вкус
Според някои изследвания, недостигът на фолиева киселина може да доведе до проблеми с вкусовите рецептори. Те не могат да изпращат съобщения до мозъка чрез нервната система поради някои изменения по езика.
За да се заредите с нужната дневна доза фолиева киселина, яжте зеленолистни зеленчуци, аспержи, броколи, цитрусови плодове, грах, боб, леща, авокадо, брюкселско зеле, цвекло, семена и ядки, моркови.
Четете още:
За по-здрава имунна система: Цитруси, джинджифил и чесън
Вкусни и полезни: Защо да похапвате броколи?
Какво се случва с тялото ви, ако ядете половин авокадо на ден?