IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колаген – тайната на Дженифър Анистън за стегната кожа

24 ноември 2020 18 00

Актрисата насърчава феновете си да помислят за себе си

Снимка: БГНЕС

Дженифър Анистън е една от най-известните жени на нашето време и със сигурност има достъп до много скъпи козметични процедури. Тя обаче винаги е напомняла на своите фенове, че не е нужно да харчат големи суми, за да изглеждат добре. Актрисата споделя, че едни от най-полезните трикове за перфектна визия, всъщност са хидратацията и пиенето на много вода.

Има и още нещо, без което Анистън не може и това е колагенът. Наскоро звездата сподели в социалните мрежи, че протеинът е направил чудеса с кожата и тялото ѝ. „Виждам голяма разлика. Ноктите ми са по-здрави и имам едно такова здравословно... сияние“, казва Дженифър пред Well + Good през 2018 година. Тя добавя, че често слага колагенова пудра в смутитата си, за да може да изглежда по-добре.

От няколко години актрисата е партньор на голяма козметична компания, която произвежда колаген под формата на пудра, кремове и вода. „Колагенът е лепилото, което държи всичко заедно“, казва Анистън в официално изявление. Освен че се заема с рекламирането на марката, звездата ще участва и в създаването на нова маркетингова стратегия и разработване на продуктите. Тя ще използва собствения си опит с колагена, за да изгради по-голяма информираност за ползите от протеина.

Но какви са тези ползи, според науката? За непосветените, колагенът е най-изобилстващият протеин в тялото и помага за поддържане здравето на косата, кожата, ноктите, костите и ставите. Ако искате кожата ви да остане по-плътна и еластична с напредване на годините, колагенът е това, от което се нуждаете. Дерматологът Сапна Палеп заявява пред InStyle, че този протеин съставлява 70-80% от кожата.

колаген istock

Снимка: iStock

С напредването на възрастта производството на колаген се забавя, като външни фактори – тютюнопушене, излагане на слънце и стрес – могат да допринесат за по-бързото му разграждане. По-малко колаген в кожата се равнява на повече бръчки, сухота и отпускане. Тук е мястото, където колагеновите пептиди – къси вериги от аминокиселини – влизат в действие като градивни елементи за увеличаване на естественото производство на протеина в тялото.

Облекчава болката в ставите

Освен за здравето на кожата, колагенът помага и за облекчаване болката в ставите. Той служи за поддържане целостта на вашия хрущял – тъкан подобна на гума, която предпазва ставите ви. Тъй като с напредването на възрастта количеството на този протеин в тялото намалява, рискът от развитието на дегенеративни ставни разстройства като остеоартрит се увеличава.

болки в

Снимка: iStock

Според учени, добавките с колаген помагат за естественото произвеждане на протеина и водят до по-слабо възпаление в ставите и намаляване на болката. Ако искате да опитате да приемате колагенова добавка, проучванията показват, че трябва да започнете с дневна доза от 8-12 грама.

Предотвратява загуба на костна тъкан

Костите ви са изградени предимно от колаген, който им придава структурата и помага за здравината им. С напредването на възрастта костната маса се влошава и това може да доведе до състояния като остеопороза. То се характеризира с ниска костна плътност и е свързано с висок риск от фрактури на костите.

Проучванията показват, че колагенът може да има определени ефекти за организма, които помагат да се инхибира разграждането на костите.

Мускулна маса

Между 1 и 10% от мускулната тъкан се състои от колаген. Този протеин е необходим, за да поддържате мускулите силни и да функционират правилно. Проучванията показват, че колагенът помага за увеличаването на мускулна маса при хора със саркопения. Според изследователите, протеинът може да насърчи синтеза на креатин, както и да стимулира мускулния растеж след тренировка.

Странични ефекти

Понастоящем няма много известни рискове, свързани с приема на колагенови добавки. Някои от тях обаче се правят от често срещани хранителни алергени като риба, черупчести организми и яйца. Хората с алергии към тези храни трябва да избягват добавки с колаген, за да предотвратят нежелани реакции.

колаген istock

Снимка: iStock

Някои хора също съобщават, че добавките с колаген могат да оставят лош вкус в устата. Освен това те имат потенциал да предизвикат храносмилателни странични ефекти като чувство на ситост и поява на киселини.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари