IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е кожата ви да страда от бърнаут?

9 декември 2020 12 30

Ето какво казват професионалистите по въпроса

Снимка: iStock

Бърнаут. Вероятно вече сте добре запознати с думата, особено благодарение на това как се разви 2020 година.

Като цяло се използва във връзка с това как работата на човека влияе върху цялостното му благосъстояние. Това обаче не е термин, който е запазен само за офис пространството, защото е напълно възможно да изпитате и бърнаут на кожата. Случва се, когато тя се чувства претоварена или изтощена. Между бърнаута на кожата и този на тялото обаче има няколко забележими разлики.

За да научим повече за това какво представлява бърнаута на кожата, защо го изпитваме и как да го лекуваме, InStyle се обърна към няколко експерти – Джона Варгас и д-р Кавери Кархаде.

Какво е кожен бърнаут?

Кожният бърнаут се появява, когато кожата е прекалено чувствителна, суха или изтощена. Според д-р Кархаде, най-уязвимо е лицето, защото кожата там е много тънка и деликатна. „Това означава, че може да изпитате много стресови фактори, включително от околната среда, UV лъчите и замърсяването“, казва Кавери пред InStyle. Агресивните процедури и неправилната грижа за кожата също могат да причинят неприятни ефекти.

Как изглежда кожният бърнаут?

Джона Варгас посочва редица симптоми за това състояние. „Може просто кожата да е зачервена, раздразнена или да реагира негативно на всяко докосване“, казва тя. Д-р Кархаде пък добавя, че кожният бърнаут може да бъде причинен и от определена комбинация от продукти. Според нея, прекомерната употреба на ретиноиди, алфа- и бета-хидрокси киселини и други мощни локални продукти може да доведе до сухота, дразнене и зачервяване.

От какво се причинява кожният бърнаут?

Тук причините може да са много, включително напрежението и проблемите в ежедневието ни. Дори нещо толкова просто като прекаляване с продукти, използвани в нашите процедури за грижа за кожата, може да доведе до бърнаут. Д-р Кархаде посочва, че най-големият фактор за това състояние е прекомерното излагане на различни елементи.

„Замърсяването и ултравиолетовите лъчи, прекалената употреба на тежки локални продукти, като ретиноиди, прекомерното ексфолиране, твърде честата употреба на четки или устройства за лице и чувствителност към различни продукти“, казва тя пред InStyle. Дерматологът добавя, че прекомерното излагане на слънце и замърсяването на околната среда може с течение на времето да допринесат за преждевременно стареене и поява на бръчки.

акне, пъпки,

Снимка: Pixabay

Варгас пък казва, че понякога по-студеното време може да доведе до кожен бърнаут. „Есента и зимата могат да бъдат ужасни за кожата. Липсата на влага в околната среда и климатичните възходи и падения могат да създадат сърбяща, лющеща се кожа“. Когато това се случи, много от нас посягат към ексфолиращ продукт, за да се отърват от сухотата. Но Варгас предупреждава, че това всъщност може да причини негативен ефект.

Що се отнася до продуктите за грижа за кожата, които причиняват бърнаут, Варгас и д-р Кархаде се спират на грешната употреба на киселини и ретиноиди. „Виждам много клиенти с чувствителна кожа, които използват киселини във всяка стъпка от своята рутина“, казва тя. Съветва да не прилагате ретинол всяка вечер, а да оставите кожата да подиша всяка следваща нощ.

Как да се справите с кожния бърнаут?

Справянето с кожния бърнаут е доста по-лесно отколкото изглежда. След като изпитате проблема, не губете надежда. Варгас знае точно откъде трябва да започнете, за да го разрешите. Тя би включила LED светлинна терапия, било то направена у дома или в салона. Експертът споделя, че тази процедура възвръща живеца в кожата, като заедно с това намалява възпалението и увеличава производството на колаген.

Следващата стъпка е да смекчите вашата екстравагантна рутина за грижа за кожата. Според д-р Кархаде, проблемите понякога могат да бъдат причинени от прекалено много продукти и грешната им употреба. Вместо това, е добре да улесните нещата и да заложите на козметика, от която кожата ви наистина се нуждае.

грижа за

Снимка: iStock

„Опитайте няколко прости продукта и бавно въвеждайте нови, за да видите дали не изпитвате прекалена чувствителност към някой от тях“, казва Варгас. Тя съветва да използвате успокояващ серум на маслена основа през нощта и през деня или продукти, които съдържат успокояващи масла. Варгас ви предлага да заложите на масло с витамин С. То работи за всички типове кожа и успява да я хидратира.

Ако продуктите не дават резултат, Варгас препоръчва да се придържате към най-важното. „Погледнете цялостната си рутинна грижа за себе си, за да сте сигурни, че основите са налице – добър сън, добра храна и упражнения“. Всички те могат да намалят стреса и да накарат кожата ви да блести.

И ако това не помогне, не забравяйте да посетите дерматолога си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари