IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата: Как да нанасяте продукти сутрин и вечер?

6 януари 2021 12 30

Поредността е от изключителна важност

Снимка: Pexels

Вдигнете ръка, ако все още страдате от черни точки и досадни пъпки, въпреки че вече не сте тийнейджър.

Ако ръката ви в момента е във въздуха, не сте сами. Докато хормоналните промени в пубертета вероятно са били причината за акнето в тийнейджърските ви години, Американската дерматологична асоциация е установила, че стресът може да бъде един от водещите фактори за появата на пъпки при възрастните.

Стресовото акне се различава от хормоналното и има тенденция да реагира по-добре на локално лечение. Формулите, които предлагат коктейл от съставки за унищожаване на бактерии са предназначени за бързо изчистване на черните точки и пъпките и предотвратяват появата на нови проблеми.

За да бъде всеки продукт за грижа за кожата ефективен, трябва да следвате рутина, която не отменя предимствата на предишното средство. Определянето на правилните стъпки е от съществено значение за всички типове кожа и още повече за борбата с акнето. Последователността, в която трябва да нанасяте продуктите, може да изглежда объркваща, но ние сме тук, за да я улесним.

Ето в какъв ред трябва да прилагате козметиката си сутрин и вечер:

Сутрин

Основният фокус на вашата сутрешна рутина трябва да бъде хидратацията, плюс настройването на кожата за деня. Това означава, че трябва да я защитите от всички елементи, с които тя ще бъде в контакт в следващите часове. Въпреки че по-голямата част от хората все още спазват изискванията за работа от вкъщи и социална дистанция, ежедневните ни навици в момента отново оказват влияние върху кожата – от редовното носене на предпазна маска до безкрайните виртуални разговори с колегите.

„Може би смятате, че повечето кожни увреждания, които получавате, са причинени от излагане на слънце и околното замърсяване, но сега Световната здравна организация е установила, че замърсяването у дома е по-лошо от това навън“, казва дерматологът д-р Лорета Чиралдо пред InStyle. Тя съветва да помислите какво точно слагате върху лицето си всяка сутрин, за да сте сигурни, че кожата ви ще бъде защитена през целия ден.

1. Почистващ препарат

Използването на нежен почистващ препарат сутрин е изключително важно, когато употребявате продукти против акне. Добре е да заложите на такива за чувствителна кожа с кремообразна или млечна формула. Дерматолозите казват, че първоначално може да изпитате сухота, но постепенно кожата ви ще свикне към препарата и ще започне да изглежда все по-добре.

2. Продукт срещу акне

Изберете продукт, който е подходящ за вашата кожа. Ако не можете да решите точно кой, свържете се с дерматолог и го попитайте за съвет. Когато намерите вашия препарат, започнете да го прилагате върху кожата директно след почистване и чрез потупващи движения. Никога не го втривайте. Използвайте количество колкото грахово зърно за цялото си лице. Внимателно масажирайте докато продуктът се абсорбира от кожата.

3. Серум

Хидратиращият серум е чудесно средство за сутринта, за да се гарантира, че кожата ще бъде овлажнена. Изберете продукт, който предлага комбинация от антиоксиданти, мастни киселини и керамиди. Тези мощни съставки изграждат обвивка върху кожата, която предпазва от сухота и свободни радикали, плюс това успокоява възпалението и появата на зачервяване. Хидратираната кожа е щастлива кожа и тази стъпка не трябва да се пропуска.

4. Околоочен крем

Околоочният крем може да премахне подуването на областта под очите, което ще улесни нанасянето на грим.

5. Овлажнител

След като вашите серум и околоочният крем се абсорбират напълно, следващата ви стъпка е нанасянето на лек, но добре хидратиращ овлажнител, за да подготвите напълно кожата си за деня.

крем за

Снимка: iStock

Когато става въпрос за най-добрите съставки в един овлажнител, търсете такива, които възстановяват кожната бариера като мастни киселини и сквалан. Омега-3 и омега-6 са най-популярните мастни киселини. Ако пък овлажнители с тези съставки са твърде кремообразни и мазни за вашата кожа, потърсете такива, които са подходящи за вас. Има формули, специално създадени за чувствителен тип кожа.

6. Слънцезащитен крем

„Трябва задължително да завършите със слънцезащита“, казва дерматологът Елън Мармур пред InStyle. Независимо от времето през годината, тази съставка винаги трябва да е фактор в ежедневието ви, за да защитите напълно кожата си от слънчевите лъчи.

Мармур предлага да се използва минерален слънцезащитен крем с цинк или титанов диоксид, който остава по кожата, вместо да се абсорбира.

Вечер

Д-р Мармур казва, че през нощта вашата основна грижа трябва да бъде свързана с възстановяването и подмладяването на кожата.

1. Почистващ препарат

Сигурно сте чували колко е важно да не спите с грим, така че не е изненадващо, че почистването на лицето ви трябва да бъде първата стъпка във вашата нощна рутина. В зависимост от вашата кожа, трябва да изберете правилния тип почистващ препарат.

миене на

Снимка: iStock

„Хората с нормална до суха кожа трябва да изберат хидратиращо почистващо средство. Ако имате мазна кожа, продукт със сяра или киселинен препарат може да подобри проблемите ви“, обяснява д-р Мармур.

2. Продукт срещу акне

Точно както сутрин, вечерта трябва да приложите продукт против акне. Количеството отново е с размера на грахово зърно и трябва да се нанесе върху почистена кожа. Не забравяйте да намажете цялото си лице, за да предотвратите бъдещи появи на пъпки.

3. Серум

Заложете на формула, която има успокояващи и хидратиращи съставки, които свързват влагата с кожата, без да запушват порите.

4. Околоочен серум

Винаги използвайте серум за възстановяване на кожата около очите, тъй като това е една от най-чувствителните части на лицето и старее по-бързо от другите. „Хората често търкат очите си през деня от умора, сухота или стрес“ казва д-р Мармур. Тя препоръчва да използвате продукт, който намалява тъмните кръгове и подпухналостта, като същевременно поддържа цялата зона мека и гладка.

5. Овлажнител

През нощта може да използвате овлажнител, който е по-богат от този, който използвате сутрин. Това ще поддържа кожата ви хидратирана докато спите и така тя ще бъде подготвена за следващия ден. Потърсете продукт, който не съдържа омазняващи съставки, за да не добавяте към количеството естествено масло, което тялото ви произвежда.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари