IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кисело мляко – как помага в рутинната грижа за кожата?

9 януари 2021 12 00

То овлажнява и омекотява

IStockphoto

След толкова много почивни дни и празници, всички ние се нуждаем от нов хранителен режим, с който да се прочистим. Консумацията на тежките салати и голямо количество различни сладки и солени ястия, в комбинация с много алкохол, се отразяват зле на стомаха. Ето защо някои хора прибягват до киселото мляко, за да подобрят своя микробиом. Но освен за възстановяване баланса на чревната флора, то е изключително полезно за състоянието на кожата.

Противно на схващането, че млечните продукти причиняват омазняване и акне, киселото мляко все по-често се използва за най-различни маски за лице и е съставна част при така наречената „бяла козметика“. Причината е, че млечната киселина в него има благоприятен ефект върху кожата.

Богато на пробиотици, киселото мляко подобрява храносмилането след празниците, но и се грижи за овлажняването и възстановяването на нормалния микробиом на кожата. Така спомага за намаляване на възпалението, появило се вследствие на замърсяване или прекаляване с вредни храни и напитки.

Кои са най-големите ползи от киселото мляко в рутинната грижа за кожата?

кисело мляко

IStock

1. Натурален ексфолиант

Редовното ексфолиране на кожата е много важно, особено през зимата, когато забравяме да овлажняваме някои части от тялото.

Нанесено директно върху кожата, в комбинация с други съставки, киселото мляко може да направи кожата по-гладка и мека.

2. Овлажнява в дълбочина

Лошото време навън в комбинация със сухия въздух в някои помещения, намалява влагата в кожните клетки. Това води до зачервяване, сърбеж и лющене на кожата.

Неслучайно нашите майки и баби често са си правили маски за лице с кисело мляко. То намалява сухотата и същевременно задържа за по-дълго влагата, която достига до всички слоеве.

Акне1

IStock

3. Намалява акнето

Прекаляването с млечните продукти може да доведе до омазняване и пъпки, но от друга страна, включването на кисело мляко в рутинната грижа за кожата има благоприятен ефект върху акнето при някои типове. Причината е, че истинското кисело мляко е богато на млечна киселина и витамини, които подобряват текстурата на кожата. Те намаляват възпалението, което е основният причинител на неприятните образувания по лицето и други части на тялото.

Киселото мляко помага при лечение на склонна към акне кожа – почиства излишните масла и замърсявания. Млечната киселина е изключително полезна в борбата с микробите.

4. Бори се с бръчките

Стареенето на кожата е естествен процес, който не може да бъде спрян, но благодарение на някои съставки има начин да бъде забавен. Млечната киселина, например, намалява бръчките и прави кожата по-гладка. Също така може да възпрепятства до някаква степен образуването на фини линии след продължително излагане на слънце.

кисело мляко,

5. Ефикасно средство при слънчево изгаряне

Не си мислете, че през зимата слънчевите лъчи не са опасни. Понякога, макар и при облачно време, може да изгорите. Например докато карате ски или сте на разходка на снега, който ги отразява върху вашата кожа.

Млякото съдържа млечна киселина и може да помогне за лечение на увреждания или слънчеви изгаряния по кожата. То намалява зачервяването и неприятната болка, като има охлаждащо действие.

маска за

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари