IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 маски със зехтин – за копринено гладка и блестяща коса

4 февруари 2021 16 30

Той задържа влагата и предотвратява накъсване

IStockphoto

Сухотата е основен проблем при косата през зимата. Заради липсата на влага в скалпа и фоликулите, тя губи блясък, става по-груба, загубва мекотата и блясъка, които е имала преди застудяването. За тези проблеми има много козметика, но преди да се насочите към нея, може да си спестите малко средства, обръщайки се към природните продукти.

Зехтинът обикновено се използва за овкусяване на салати и готвене, но той е чудесен помощник при суха и увредена коса.

Защо да изберете зехтина за подхранване и придаване блясък на косата?

зехтин Pixabay

Pixabay

„Когато косъмът е сух, кутикулата му започва да се лющи, което води до по-лесното накъсване на кичурите“, обяснява пред Eating Well дерматологът Ерум Уиляс. Той препоръчва подхранване със зехтин, защото той покрива кутикулата, създавайки защитна преграда, изглажда косъма и предотвратява допълнително цъфтене и късане на краищата.

Зехтинът, стига да е качествен, съдържа олеинова и палмитинова киселини, които имат омекотяващо действие и предотвратяват заплитане и накъсване на краищата, като придават блясък. Това обяснява д-р Соня Батра.

Намазването на скалпа със зехтин може да намали пърхота. Много важно е обаче количеството да е съобразено с типа коса, за да не се получи омазняване на косъма.

„При фината и права коса трябва да се използва по-малко зехтин, по-малко пъти седмично, в сравнение с по-дебелата и къдрава коса“, уточнява д-р Батра.

маска за

IStock

6 маски за коса със зехтин – бързи и лесни за приготвяне у дома

1. Само със зехтин

С леко загрят зехтин може да намажете сухия си скалп, да покриете главата с кърпа или найлонова торбичка, като постоите така около 15 минути. След това изплаквате с топла вода и оставяте косата да се изсуши от само себе си, попивайки я само леко с памучната кърпа.

Можете да правите маската веднъж седмично или по-рядко. Ако имате по-дебела коса, тя ще се нуждае от допълнително овлажняване.

2. С авокадо и зехтин

Любимият на мнозина плод за салати и кремове може да се използва и за грижа за косата. „Авокадото има по-висока концентрация на мононенаситени мазнини, отколкото зехтина. Двете заедно ще върнат мекотата и блясъка на косата,“ казва д-р Иляс.

Смесете половин авокадо с 2 супени лъжици зехтин и масажирайте в косата. След като стоите така за около 45 минути, отмийте с хладка вода.

„Авокадото съдържа витамини, минерали и мастни киселини, които могат да помогнат за овлажняване на косата, както и за запечатване на кутикулите, което предотвратява накъсването“, добавя д-р Батра.

маска, авокадо,

IStock

3. С яйце, зехтин и мед

Разбийте 1 яйце, 2 чаени лъжички мед и 2 супени лъжици зехтин. След това масажирайте сместа в корените, като останете с нея за около 15 минути. После измийте и добавете балсам както обикновено.

„Яйцето съдържа витамините А и Е, биотин и фолиева киселина, които са свързани с растежа на косата и имат отношение за цялостното ѝ здраве. Медът също помага за задържане на влагата в космените фоликули, така че кичурите да са по-меки и хидратирани“, обяснява още д-р Батра.

4. Само с мед и зехтин

Ако нямате яйце или не ви харесва това, че после трудно ще го измиете от гъстата си коса, смесете само 3 супени лъжици зехтин с 1 супена лъжица мед. Нанесете по краищата на косата и стойте с кърпа или найлонова торбичка на главата за минимум 60 минути.

Дерматологът посочва, че противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на меда помагат за възстановяване на влагата в косата и предотвратяват накъсване.

маска, лимон,

IStock

5. С кокосово масло и зехтин

Объркайте равни части разтопено кокосово масло и зехтин. По една супена лъжица от всяко са достатъчни, за да намажете добре сухата и изтощена коса. След 45 минути измийте с топла вода.

„Кокосовото масло, за разлика от зехтина, може да проникне в космения фоликул и да го укрепи“, казва д-р Иляс.

Маската за коса с кокосово масло прави копринено гладка косата и предотвратява начупване. Причината е, че то прониква надълбоко във фоликула и предпазва от намаляване на протеина в него.

кокосово масло

IStock

6. С масло от чаено дърво и зехтин

В малка купа сложете 2 супени лъжици зехтин и 2 капки масло от чаено дърво. Смесете добре и с тях масажирайте скалпа и нанесете по краищата на кичурите.

„Етеричното масло има противогъбични и антибактериални свойства. Те поддържат скалпа чист и се борят със сухотата. Намаляват пърхота“, казва Батра.

Маската се оставя да подейства около 15 минути, след това косата се изплаква с топла вода. Използвана по-често, тя помага за укрепване на косъма.

къдрава коса

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари