IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9 неща, които не трябва да правите след боядисване на косата

18 февруари 2021 16 30

За да запазите цвета си за по-дълго

Снимка: iStock

2020 година беше меко казано странна. Пандемия, изолация, протести и всякакви други събития се случиха в рамките само на няколко месеца. Научихме се да живеем по-дистанцирано, да забравим за любезности като прегръдки и целувки, да се мием по-често и по-обстойно, както и да носим маски почти навсякъде. С настъпването на 2021-а обаче всички започнахме да таим надежда, че скоро всичко ще се върне в нормалния си ритъм и животът ни ще бъде такъв, какъвто го познавахме.

Постепенно започна отварянето на всички бизнеси, включително търговски центрове и фитнеси, а съвсем скоро очакваме и ресторантите да наредят своите маси. Към това прибавяме и идването на пролетта, което ни подсказва, че трябва да направим промяна във външния си вид. А какво по-видимо разнообразие от нов цвят на косата? Да, точно така, казваме ви, че е време да се боядисате.

Ако вече сте го направили и сте похарчили повече от необходимото при фризьора си, време е да запазите този цвят възможно най-дълго. Повечето от нас правят доста грешки през първата седмица след боядисването, което напълно проваля всички усилия на фризьора. Ето защо трябва да знаем как точно да се грижим за косата си, за да се радваме на цвета ѝ повече от 7 дни.

Неща, които не трябва да правите след боядисване

Не мийте косата си веднага

Всички си задаваме един и същ въпрос ден-два след боядисването: „Колко време трябва да чакам, преди да измия косата си?“. Фризьорът на знаменитости Аур Фридман казва, че правилният отговор е три дни. Според нейния колега Лео Изкиердо, тридневният период на изчакване дава достатъчно време за затваряне на кутикула и за закрепване на цвета. Ако имате планирана физическа активност ден или два след боядисването, по-добре я преместете, за да избегнете миенето на косата.

Променете графика си на къпане

За да запазите свежия цвят непокътнат възможно най-дълго фризьорката Джаки Сийбрук препоръчва да миете косата си веднъж или два пъти седмично, за да влезете в правилната рутинна грижа. Ако я миете всеки ден, вие не само измивате по малко от цвета си, но и отмивате естествените масла, необходими за овлажняването на косата и скалпа, които поддържат косъма свеж и здрав.

Избягвайте гореща вода

Може да ви изглежда съвсем нормално да скочите под душа веднага след боядисване, но фризьорката Мише Кливланд казва, че прясно оцветените кичури трябва да се пазят от гореща вода. Лео Изкиердо се съгласява, добавяйки, че горещата вода ще повдигне външния слой на косата и ще доведе до избледняването на цвета.

боядисване, избор

Снимка: iStock

Кливланд съветва да се изкъпете със студена или хладка вода, тъй като това ще ви помогне да запечатате кутикула и да запазите свежия си цвят.

Вземете си шампоан за боядисана коса

Още един сигурен начин за преждевременното премахване на разкошен нов цвят е измиването със сулфатен шампоан. „Сулфатите са това, което придава пяната, когато търкате косата си“, обяснява Сийбрук пред New Beauty. Тя добавя, че хората със свеж цвят трябва да избягват пяната възможно най-много. Винаги е добре да имате шампоан без сулфати, за да може да го включите в рутината си, ако току-що сте се боядисали. Това ще помогне на цвета да се задържи по-дълго.

Пазете се от слънцето

Хлорът и химикалите са едни от най-очевидните врагове на боята, но фризьорът Ерик Леонардос допълва още един към списъка – слънцето. Според него, ако имаме нов цвят на косата, трябва да избягваме излагането на слънчева светлина за дълъг период от време, както и да използваме слънцезащита, специално направена за коса. В търговската мрежа може да намерите специални спрейове, които са със защитен фактор.

Пропуснете маските за коса и терапиите

Шампоаните против пърхот или други почистващи процедури също могат да създадат редица проблеми с цвета на косата, защото те се използват за премахване на нежелани тонове при корекцията на цветовете. Още една стъпка, която може да пропуснете, е маската за коса. Макар да изглеждат подхранващи и перфектни за запазването на цвета, фризьорите казват, че е точно обратното. Те проникват толкова надълбоко в корените, че могат да изтеглят цветните пигменти, когато се отмиват.

Защита

Що се отнася до цвета и топлината, инструкциите на Сийбрук са ясни. „Не забравяйте да използвате термозащитен агент за коса, преди да се насочите към горещите инструменти. Виждам, че много хора изсушават косата си със сешоар, след което използват маша или преса и много лесно може да се види къде цветът страда, защото не е бил покрит с термозащитен агент“, обяснява тя пред New Beauty. Добавя, че независимо колко здрав е косъмът, топлината ще премахне цвета и хидратацията и ще доведе до големи щети.

боядисване на

Снимка: iStock

Фризьорите съветват да избягвате използването на лакове за коса и гелове за дълъг период от време. Те лесно могат да увредят косъма и да го направят уязвим. По този начин не само ще загубите цвета си, но може да създадете големи проблеми за косата си.

Забравете за химикалите

Фризьорката Шарън Дорам казва, че едно от най-важните неща, които трябва да запомните след боядисването си, е да не прекалявате с химичните продукти. Всичко от лак за коса и стилизиращи продукти с алкохол до твърде много сушене, може да допринесе за избледняване на цветовете. Химикалите, съдържащи се в стилизиращите продукти, отварят кутикулата, позволявайки на цвета да се изплъзне.

Избягвайте хлор

Според експертите, хлорът в басейните е като криптонит за цвета. Той е избелващо средство, което означава, че боядисаната коса трябва да стои далеч от него. „Русата коса е склонна да позеленее от хлор, докато тъмната коса става по-мътна и губи блясъка си“, казва Сийбрук. За да ограничите всякакви щети по прическата си, не забравяйте да поддържате косата си защитена, когато сте навън.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари