IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 начина да накарате косата си да расте по-бързо

12 март 2021 08 30

Съветите на дерматолозите

Istock

Ако се чудите има ли начини да накарате косата си да расте по-бързо, то оказва се че има такива. Ето и няколко професионални съвета от специалисти дерматолози за грижа за косата. Тези съвети не само ще направят косата ви по-здрава, но и ще я насърчат да расте с по-бързи темпове:

1. Минимизирайте стреса в живота си

Стресът всъщност може значително да повлияе на състоянието на кожата и косата ви. Всеки човек, от време на време, живее под някакъв стрес, но ако преживявате остър стрес, косата ви може да започне да пада.

2. Приемайте витамини и добавки, но само изписани от лекар

Витамините и хранителните добавки могат да бъдат чудесни за възстановяване на косата, ако имате някакъв дефицит. Все пак имайте предвид, че не всички добавки са безобидни. Има такива, които ако се приемат в повече могат да се предозират и да предизвикат обратен ефект. Например, твърде високата доза биотин не е полезна.

3. Опитайте да приемате колаген

Приемайте колаген на прах или течен. Колагенът е висококачествен протеинов източник.

4. Лекувайте скалпа си

Като се има предвид, че това е мястото, от което косата ви расте, съветът е напълно логичен. Трябва да създадете здравословна атмосфера за растежа на косата. Хроничното локално възпаление – дерматит, пърхот, свръхрастеж на дрожди или други проблеми със скалпа – причинява опадане на косата. Честотата на измиване също е много важна в зависимост от типа кожа, която имате. Ако вашият скалп е мазен, измиването само веднъж седмично може да причини възпаление.

5. Поддържайте диетата си под контрол

Вероятно сте чували поговорката „вие сте това, което ядете“. В случая с косата ви това е абсолютно вярно. Това, което поставяте в тялото си, определено оказва влияние върху външния му вид, включително външния вид на косата ви. Лошият режим на хранене с високо съдържание на холестерол, мазнини и захар може да забави или да предотврати адекватен растеж на косата, правейки косата да изглежда чуплива, тънка и крехка. Вместо да консумирате преработени и пържени храни, минете на пресни продукти и постни протеини, като пиле и риба, за да насърчите по-здравословния растеж на косата. И разбира се, пийте много вода, за да поддържате косата хидратирана от корена до върха.

6. Избягвайте строгите диети

Ако искате косата ви да расте, забравете за строгите диети. Тези диети могат да накарат тялото ви да мисли, че навлизате в период на глад, а в крайна сметка това ще доведе до изтъняване на косата. Липсата на сън също може да повлияе негативно на растежа на косата.

7. Помислете за лечебен шампоан

Ако изтъняването и оредяването на косата ви се е превърнало в проблем за вас, тогава помислете за лекарства без рецепта с Миноксидил (лекарство срещу андрогенна алопеция – косопад), които могат да бъдат приложени локално и са одобрени за подпомагане възстановяването на косата.

8. Не махайте сивите си косми

Може да сте чували, че скубането на сиви/бели косми може да стимулира растежа на косата, но това не е така. В действителност, изскубването им просто означава, че губите косъм.

9. Стигнете до корена на проблема

Ако сте загубили коса по време на бременността си или в следродилната фаза, може да се подложите на лазерно лечение Capillus, за да стимулирате растежа на косата. Тази нова форма за лазерна терапия предлага възможности за тези, които страдат от косопад, стигайки до корена на проблема. Стимулира и енергизира клетките в космения фоликул и насърчава по-дебелата и здрава коса.

10. Не се занимавайте с етерични масла

Пропуснете прилагането на етерични масла или рициново масло върху скалпа си като начин за стимулиране на растежа на косата. Това вероятно ще доведе до подобно на акне изригване от запушване на космените фоликули и по никакъв начин няма да подобри растежа на косата ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари