IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алое вера – най-доброто оръжие срещу слънчево изгаряне

26 април 2021 09 00

Ето как работи то и как да го използвате

Снимка: iStock

Алое или алое вера е сочно растение, което отдавна е известно със своите лечебни свойства. Хората използват прозрачния му гел в продължение на хиляди години за лечение на леки кожни заболявания като изгаряния, обриви и псориазис. Днес гелът все още се използва, както и кремове и лосиони, които съдържат алое.

Изследванията подкрепят успокояващите свойства на растението. Според учените, използването на гел от алое вера може да ви помогне да излекувате слънчевото изгаряне и да намалите болката и зачервяването.

Как алоето помага при изгаряне?

„Алоето е златният стандарт за домашно лечение на слънчеви изгаряния, тъй като е противовъзпалително и успокоява кожата“, казва дерматологът д-р Карън Кембъл пред Insider.

алое вера

Снимка: Pixabay

Всеки знае, че слънчевото изгаряне никак не е приятно. В краткосрочен план се сдобиваме със стегната и зачервена кожа, която боли при всяко движение. В дългосрочен план пък изгарянето може да увеличи риска от рак на кожата и нейното преждевременно стареене. Алое вера обаче може да помогне да намерите облекчение за проблемите си.

Алое вера действа по редица начини за лечение на слънчево изгаряне:

► Намалява възпалението: Алоето има няколко съставки, които намаляват болката, зачервяването и подуването, свързани с възпалението от слънчево изгаряне. Първо, растението инхибира циклооксигеназния път, което създава противовъзпалителен ефект.

► Стимулира производството на колаген: Алое вера може да подобри усещането и дори външния вид на слънчевото изгаряне чрез стимулиране производството на колаген. По този начин се противодейства на сухотата, твърдостта и се подобрява еластичността на кожата.

► Овлажняване на кожата: Алоето съдържа вещества, наречени мукополизахариди, които са захари, помагащи да се задържи влагата в кожата. Съдържа и редица аминокиселини, които омекотяват втвърдените кожни клетки.

► Съдържа салицилова киселина: Салициловата киселина е едновременно противовъзпалително и антисептично средство, което означава, че може да облекчи болката като същевременно предотвратява инфекцията.

► Съдържа витамини: В алоето има много витамини, включително витамини А, С и Е, които са антиоксиданти и могат да неутрализират свободните радикали. По този начин намаляват увреждането от слънцето.

Как да използвате алое срещу изгаряния?

„Ако е възможно, използвайте гела направо от самото растение. Разрежете листата му и изцедете прозрачното вещество вътре“, казва дерматологът д-р Мари Хаяг пред Insider.

Все пак може да използвате лосион или овлажнител, съдържащ алое. Ако може да намерите продукт със 100% съдържание, изберете него. Също така се уверете, че той не съдържа аромати, тъй като това може да раздразни допълнително кожата. „Колкото по-висок е процентът на алое, толкова по-добре“, категоричен е дерматологът Кенет Марк.

алое вера

Снимка: Pixabay

Нанесете гела от алое директно върху изгорената от слънцето област, като преди това сте си взели хладен душ. Дръжте лосиона или овлажнителя на студено в хладилника, за да подобрите успокояващия и охлаждащ ефект. Може да прилагате продукта няколко пъти на ден, ако е необходимо. Не забравяйте да нанесете достатъчно, за да покриете цялото място, изгорено от слънцето.

Все пак не прекалявайте с повторенията. Алое вера съдържа естествени ензими, които с течение на времето могат да имат лек ексфолиращ ефект върху кожата, така че внимавайте с повторната употреба.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари