IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти тенденции: Помага ли алое вера на косата?

2 октомври 2021 13 30

И може ли да я превърне в по-бляскава

Снимка: iStock

Бутилка гел от алое вера е един от онези продукти, които всеки има в задната част на шкафовете си за лекарства, тъй като дори най-усърдните носители на слънцезащитни продукти получават изгаряния от време на време. Докато гелът от растителен произход се предлага за успокояване на болезнена, възпалена кожа, той също така се превърна в популярен балсам за коса и маска за коса, като дори понякога се използва като многофункционален продукт за оформяне.

Оказва се, че рекламата е истинска, защото алое вера е изпълнено с хранителни вещества, които са от решаващо значение за поддържане на силна и здрава коса.

алое вера

Снимка: Pixabay

„Алое вера съдържа незаменими аминокиселини и мастни киселини, които помагат за укрепване на косата, както и витамините А, С и Е, които са антиоксиданти, неутрализиращи вредните свободни радикали“, казва дерматологът д-р Джериел Вайц пред InStyle. Алое вера също така съдържа ензими като брадикиназа, които намаляват възпалението при прилагане локално върху скалпа, както и минерали като мед, цинк, калций и магнезий, които също са полезни за здравето на косата.

Моменталният блясък, който получавате след третиране на косата с алое вера, се дължи на нивото на pH, което е подобно на естественото на косата. „Алое вера също работи за понижаване на pH на косата до идеалния диапазон от 4,5-5,5, което спомага за хидратирането на косъма, неговия блясък и благоприятства всички текстури“, казва д-р Исфахан Чембърс-Харис пред InStyle.

Освен че получава възторжени отзиви за подобряване на мекотата и блясъка, може би сте чели твърдения, че алое вера е естествено средство срещу косопад. За съжаление, д-р Вайц и д-р Харис казват, че няма проучвания, които да подкрепят тези слухове. Те обаче посочват, че алое вера успокоява възпалението на фоликулите, което може да помогне за растежа на косата при алопеции, причинени от възпалително състояние.

маска за

Снимка: iStock

Ако все пак решите да използвате алое вера у дома, д-р Вайц препоръчва да нанесете гела директно върху скалпа, да го оставите за 30 минути и след това да го изплакнете с шампоан и балсам. Първо обаче направете тест върху малка част от кожата си, за да сте сигурни, че не сте алергични към продукта. Може също така да добавите чист сок от алое вера към вашите стилизиращи продукти или да го напръскате върху косата си преди оформянето.

Ако пък не искате да се справяте с бъркотията от извличането на гел от домашно растение алое вера, то има множество предварително бутилирани гелове, които се предлагат на пазара.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари