IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стареене на кожата: 5 ежедневни навика, които го причиняват

21 април 2020 12 30

Не забравяйте да свалите грима си преди лягане

Снимка: Pexels

Остаряването е естествен процес, който, за съжаление, не подминава никого. Може да сте чували, че това се дължи на генетиката, но някои от нас изглеждат по-стари от своите връстници и причината за това е съвсем друга. Начинът на живот има огромно влияние върху визията ни и върху това как изглежда кожата ни.

Естественият процес на стареене се нарича вътрешно стареене и е различен от нещо, наречено външно стареене, което се причинява от факторите на околната среда, а не от генетиката. Значителен процент на стареене на кожата може да се отдаде на външни фактори. Това обаче не трябва да ни плаши, защото тези причини могат да бъдат предотвратени и кожата ни да изглежда по-млада.

Вижте кои ежедневни навици ни карат да остаряваме по-бързо.

1. Лягане късно вечер

Освен че на другия ден ще бъдете доста уморени, късното лягане и недостатъчният сън може да окажат огромно влияние върху кожата ви. Според проучване, направено от медицински център в Кливланд, некачественият сън причинява по-неравномерна пигментация, поява на фини линии и бръчки, както и отпуска кожата.

безсъние ISTock

Снимка: iStock

Учените казват, че хората, които получават по 7-9 часа сън, са по-доволни от външния си вид и изпитват по-голямо удовлетворение от физическата си привлекателност. Достатъчната почивка дори може да повиши увереността ви.

2. Замърсяване

Въпреки че не всеки от нас живее в голям град, всички ние изпитваме ефекта от замърсяването на въздуха. Трафик, цигарен дим, промишлени емисии и много други са източник на свободни радикали. Нашите вградени защитни средства, като производството на антиоксиданти, невинаги са ефективни за противодействие на свободните радикали.

замърсяване pexels

Снимка: Pexels

С напредване на времето това причинява увреждане на клетките и може да доведе до преждевременно стареене. Свободните радикали са тясно свързани със стареенето на кожата, тъй като допринасят за появата на фини линии и бръчки.

3. Забравяте за слънцезащитния крем

Увреждането, причинено от UV-лъчите е една от основните причини за преждевременно стареене на кожата като представлява приблизително 80% от външното стареене на лицето. Освен това излагането на слънце допринася значително за риска от развитие на рак на кожата.

слънцезащитен крем

Снимка: iStock

Слънцезащитният крем трябва да бъде част от ежедневието ви, да се прилага 15 минути преди да излезете и да се слага повторно на всеки два часа или 40 минути, ако се изпотявате често. Нанесете го обилно в зоните около ушите и шията, но не забравяйте и за ръцете.

4. Приемането на твърде много захар

Не минава и ден, в който да не чуваме за вредните ефекти на захарта върху тялото, така че ето още един, който да добавим към все по-дългия списък – захарта може да причини стареене на кожата чрез процес, наречен гликация.

плодове или

Снимка: iStock

Гликацията е процес, при който захарта се свързва с протеин или мазнина в отсъствието на ензим, който да контролира тази реакция. Това, от своя страна, образува напреднали гликационни крайни продукти, които втвърдяват колагена. По този начин кожата губи еластичността си и ни кара да изглеждаме по-възрастни, отколкото сме.

5. Забравяте да свалите грима си

Когато се чувствате изтощени вечер, най-вероятно лягате без да свалите грима си. Това обаче може да се окаже огромен фактор за преждевременното стареене. Гримът може да задържи мръсотия в кожата ви, което допринася за увреждането ѝ.

мокра кърпа,

Снимка: iStock

Редовното почистване на грима трябва да се превърне в неразделна част от ежедневната ви грижа. Използвайте нежно почистващо средство, което помага да премахнете грима и примесите и същевременно не дразни кожата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари