IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ухае хубаво, но... Полезни ли са дифузерите за въздух?

14 ноември 2019 08 50

Според специалисти, някои масла водят до замайване

Istockphoto

На какво ухае вашият дом? В днешно време един от най-лесните начини да освежите въздуха в помещенията, е използването на специален дифузер. Машинките с етерично масло са разработени така, че едновременно да пречистват и овлажняват въздуха, но полезни ли са за нашето здраве?

Според последни проучвания, дифузерите са по-скоро вредни, отколкото полезни. Те могат да ви помогнат да заспите и да облекчат гаденето, но от друга страна ароматите, които впръскват във въздуха, предизвикват здравословни проблеми при хора, които са предразположени към алергии.

Повечето дифузери са лесни за използване. Пълнят се с определено количество вода, в което се сипват няколко капки етерично масло. Те могат да работят на различни режими – по цял ден; в продължение на няколко часа или да се включват на определени интервали от време.

Според алерголози, тези устройства могат да бъдат отлични за пречистване на въздуха и да подобрят дишането при някои хора, но да причинят замайване, кашляне, задушаване и алергия при други. Това идва най-вече от въпросните етерични масла, които се използват. Някои от тях са с прекалено силен аромат, който дразни. Така например тези от евкалипт и чаено дърво, са по-ароматни и трябва да се използват по-внимателно, докато други са значително по-леки и може да се поставят повече капки.

По-чувствителните към етеричните масла не бива да използват дифузери. Причината е, че те отделят летливи органични съединения във въздуха, които могат да предизвикат астматични пристъпи. Ако все пак желаят да опитат, то в началото устройството трябва да работи между 30 и 60 минути на ден.

Безопасно ли е вдишването на етерични масла?

По данни на HealthLine, това е най-оптималното време, през което нервната система привиква с уреда и аромата в помещението. След 30 минути човек се чувства по-спокоен, но има вероятност отново да се стресира, ако дифузерът работи постоянно.

Ако имате дифузер от дълго време, трябва да го почиствате поне веднъж седмично, за да предотвратите появата на мухъл, акари и други бактерии. В случай, че искате да си купите уреда, трябва да го съобразите с размера на помещението, в което ще го използвате. Подберете внимателно и етеричните масла, а ако се налага, консултирайте се със специалист за ароматите.

6 аромата, които подобряват настроението и продуктивността

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари