IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безопасно ли е вдишването на етерични масла?

29 октомври 2019 09 39

Ароматите, които поемате, трябва да бъдат прецизно дозирани

Снимка: Pixabay

Използването на етерични масла е все по-модерно и широкоспектърно. От години те са навлезли в медицината, бюти сектора и дори в ежедневието на хората под формата на ароматизатори. Често те се ползват във водна среда или ароматът се усилва чрез електричество или запалване. В тялото попадат чрез вдишване.

Големият въпрос е могат ли да навредят на човек?

Нека първо отговорим на въпроса какво точно представляват етеричните масла. Те са натурално концентрирани масла, извлечени от различни растения. Те могат да съдържат активни вещества от своя растителен източник. Маслата съдържат мощни антиоксиданти и химически съединения, които като цяло имат ползотворно влияние върху човешкото здраве.

Асимилирането на естествени масла не е вредно, ако се извършва правилно. Най-добре е да се вдишва по-лимитирано и не много концентрирано количество от този продукт. И внимателно да се следват инструкциите и насоките при употреба на някое от тях.

Безопасността зависи и от няколко други фактора – възраст, здравословно състояние, медицинска, естетическа или битова употреба.

ДА и НЕ при употреба на натурални масла

ДА

– Използвайте етерично масло в дифузер или инхалатор. Това ще помогне да се поеме контролирано маслото и няма да бъде над безопасното ниво.

– Разредете някои етерични масла с вода, тъй като приемането им в концентрирана форма може да бъде вредно. Също така само 2-3 капки етерични масла са доста ефективни.

– Прочетете внимателно инструкциите, написани на бутилката с етеричното масло, преди да го ползвате.

– Есенциалните масла могат да се използват всеки ден върху кожата за козметични проблеми и подобряване на вида ѝ *(в случай, че нямате алергии или непоносимост към някое от тях)

НЕ

– Не консумирайте етерични масла всеки ден, тъй като те могат да причинят възпаление и дразнене в хранопровода. Това може да бъде вредно и за бъбреците ви.

– В случай, че страдате от хронично гадене, силна мигрена или друго медицинско състояние, изискващо внимание, консултирайте се с вашия лекар преди да ползвате етерични масла.

– Не ползвайте свободно етерично масло, без да разбирате потенциалните последици за здравето си.

– Не използвайте етерични масла с предписаните от вас лекарства. Консултирайте се предварително с вашия лекар за това.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
Да, маслата не се разрежда във вода! Също когато използваш едно масло, трябва да е 100%натурално,да не е токсично. По този начин не можеш да навредишна на на себе си и околните. Аз лично използвам масла(натурални) както за външна, така и за вътрешна употреба - няма проблем
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Илонка ( преди 4 години )
Маслата не се разтварят във вода и НЕ се слагат в инхалатор!Може в инхалер,което е различно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар