IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви мерки да вземем срещу мръсния въздух?

30 октомври 2019 16 30

Отново захладня и отново може да видим какво дишаме

Снимка: iStock

Повече от 90% от населението на Земята диша замърсен въздух. Това сочат данни на Световната здравна организация. При споменаването на мръсен въздух няма как да не споменем и България, където често можем да видим това, което дишаме.

Причината за това са усиленият трафик, заводите, както и горенето на дрехи, гуми и други нетрадиционни материали, използвани за отопление. Мръсният въздух може да се отрази негативно на човешкия организъм, водейки до проблеми с белите дробове и дихателната система.

От подобен проблем, разбира се, не страдат само по-бедните страни, които не се отопляват на ток. През 2017 година, в Австралия и Великобритания бяха достигнали лимитите на замърсен въздух, а през 2016-а и Китай се оплака от отровен смог. Това наложи затварянето на фабрики и училища, а населението беше посъветвано да си остане вкъщи.

въздух

Снимка: iStock

Според Световната здравна организация, мръсният въздух е причина за смъртта на 1/9 от населението на Земята. В Китай, например, повече от 1 млн. души губят живота си заради лошото състояние на въздуха, а около 38 хиляди са жертвите в САЩ.

Със застудяването на времето у нас, много хора вече запалиха печките. Това, в добавка със засиления трафик в големите градове, се отразява сериозно на замърсяването на въздуха. Има приложения, като безплатното Arilief, които показват качеството на това, което дишаме.

скала

Източник: AirNow

По-долу в скалата са описани различните норми на замърсен въздух и кога вече трябва да се притесняваме за здравето си. В тези случай има начини, по които да предпазите вас и вашите близки.

Ето някои от тях:

Не стойте на отворени прозорци

Независимо дали сте вкъщи или в офиса, който се намира извън града, хубаво е да затваряте прозорците си, когато усетите замърсен въздух. „Съветваме хората да стоят в затворени пространства, да не отварят прозорците си и да използват климатици“, казват експерти.

въздух

Снимка: iStock

Хубаво е да имате пречистватели на въздуха, които ще се грижат за неговото освежаване. В Китай дори вече използват този метод в училищата, за да предпазят децата от мръсния въздух. И макар да не са 100% ефективни, пречиствателите на въздуха помагат в близо 70% от случаите.

Покривайте лицето си

Може да ви изглежда малко параноично, но експертите съветват да носите маски, ако прекарвате времето си навън. Ако можете да избегнете натоварени булеварди, направете го и минете през парк напът за работа. Учените съветват да не залагате само на медицинските маски, през които могат да навлязат по-малките прашинки.

въздух

Снимка: iStock

Вместо това може да заложите на такива, с които работят химичните работници и да покриете добре носа и устата си. Някои маски дори съдържат респиратори за еднократна употреба, които се използват от лекари и други учени, за да се защитават от заразни бактерии.

Почистете дома си правилно

Учените казват, че освен за външната среда, трябва да помислим и за тази у дома. „Трябва да се чувстваш защитен и когато си вкъщи“, казват те. Те съветват да избягвате подовите настилки като мокети и дебели килими, тъй като задържат прах.

въздух

Снимка: iStock

При почистване на паркет и теракот е най-добре да използвате препарати за почистване и мокър парцал, а не само да метете пода. „По този начин вие напълно премахвате праховите частици“, споделят експерти.

Подходящи храни срещу астма

Минете веднага през банята

В добавка към почистването на дома, трябва да помислите и за себе си. Учените съветват да съблечете дрехите, с които сте били навън и веднага да влезете под душа. По този начин намалявате шанса да вкарате прахови частици у дома или да ги пренесете по дивана и леглото си.

въздух

Снимка: iStock

Всичко това се прави, за да се предпазите от това, на което сте били изложени през деня. От олово и въглероден оксид до озон и прахови частици – това може да вкарате вкъщи. Те имат вътрешно възпалителен ефект върху тялото, което, от своя страна, предизвиква дългосрочни последици за здравето.

3 начина да намалим стреса с дишане

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари