IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Мръсният въздух влияе на детското психично здраве

29 септември 2019 11 00

Увеличава броя на хора със самоубийствени мисли

Снимка: Pixabay

Замърсеният въздух може да повлияе на тялото и ума ви – той води до астма, преждевременно раждане, сърдечни болести и дори до по-бърза смърт. Към тези негативни ефекти учените добавиха и още един, който е особено притеснителен.

Експертите са открили, че дори и минимално излагане на мръсен въздух, се свързва с психични заболявания при децата. По-специално, проучването показва, че той повишава самоубийствените мисли и желанието за самонараняване при хора под 18 години.

„Смятахме, че щом стресът и още много други неща, които причиняват инфекции в тялото, водят до психични разстройства, то мръсният въздух може да повлияе по същия начин“, казва Кол Брокамп – водещ на изследването, пред Insider.

дете

Изследването е наследник на проучване, което показва, че високите нива на мръсен въздух, причинен от автомобилите, води до по-голяма тревожност у хората. Излагането на замърсяване също е свързано с депресия и нервност при деца до 12 години.

„Ако дете има склонност към развитие на депресия или суицидни мисли, то мръсният въздух може да им повлияе още повече в тази негативна посока“, добавя Брокамп.

Каква е връзката?

Брокамп е използвал здравни записи от детската болница в Синсинати, за да изследва връзката между замърсен въздух и посещенията в спешното отделение. Той се фокусира върху замърсяването на околната среда, което се причинява от автомобилите и заводите.

Ученият се е съсредоточил върху краткосрочните въздействия на замърсения въздух, а не върху дългосрочните последици, тъй като нивата на замърсяване се променят значително всеки ден.

дете

Резултатите от неговото изследване показват, че увеличението с 10 микрограма мръсни частици във въздуха, е свързано с повишаването на посещенията в психиатричното отделение на болницата. Освен самоубийствените мисли, Брокамп установил, че децата, приети в педиатрията, имат и проблеми с приспособяването към света.

Връзката между психичното здраве и мръсния въздух се засилва още повече при деца, живеещи в стресови райони. Това са места, където има голям процент престъпления, бедност или малко ресурси за общността.

Кол Брокамп се надява, че това изследване може да стимулира хората да допринесат за по-чист и свеж въздух в зоните, в които живеят.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари