IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телефоните пречат на въображението на децата

26 август 2019 10 30

Учените съветват телефоните да се позволят след 5-годишна възраст

Снимка: Pixabay

Телефоните, таблетите, компютрите и телевизорите присъстват в живота на хората все повече и повече. Докато едни използват технологиите, за да научат какво се случва в света около тях, други просто искат да си починат от дългия работен ден. 

Децата също спадат към пристрастените към екраните. Дали ще бъде гледане на анимация или играене на игра, мобилните телефони и таблетите все по-често се озовават пред очите на най-малките. И докато някои хора смятат, че технологиите може да помогне за развитието на децата, експерти предупреждават, че това всъщност се оказва доста негативно върху въображението. 

Проучването е направено сред 1000 детски учителки, от които 2/3 смятат, че екраните въдействат неблагоприятно върху децата. Резултатите показали, че едва 48% от участничките са признали, че имат ученици с въображаеми приятели. Също така 72% са били на мнение, че числото намалява в сравнение с преди пет години, а причината са точно мобилните телефони и таблетите. 

деца

Дейвид Райт, който е собственик на детска градина в Саутхемптън, смята, че има сериозен проблем с развитието на въобажението и креативността на децата. "Смятам, че децата не могат да скучаят в днешно време", казва той пред Independent. Райт е на мнение, че пристрастеността пречи на най-малките да останат насами със себе си. "Когато те имат свободно време, ще се опитат да направят нещо креативно с ума си".

От другата страна обаче застава д-р Пейдж Дейвис. Тя смята, че липсата на въображаеми приятели не е толкова свързана с екранното време, а с начина на живот тези дни. "Преди, когато нямаше телевизори, игрите се получаваха по-спонтанно. Сега, децата искат да правят точно определени неща, защото ги виждат по телезиора", признава д-р Дейвис пред Independent. 

деца

Собстеничката на сайта, който прави проучването, съветва родителите да намалят екранното време на децата си. "Така те ще бъдат подтикнати да си измислят свои свят, в който може да се "запознаят" с много различни персонажи", споделя тя пред Independent.  

Друго изследване, направено в Канада също показва, че технологиите са вредни за децата. Те са свързани с проблеми в поведението и съсредоточаването. Резултатите показват, че децата, които прекарват повече време пред екраните имат по-голям шанс да развият агресивно поведение, отколкото тези, които играят навън. 

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари