IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да защитим кожата от мръсния въздух?

13 декември 2019 11 10

Купете си козметика на по-мазна основа, съветва дерматолог

Pixabay

Мръсният въздух и ниските температури влияят отрицателно на кожата. Както при мъжете, така и при жените, се появява свръхчувствителност, раздразнение, зачервяване и се образуват пъпки. Това обяви пред Bulgaria ON AIR дерматологът д-р Весела Райкова. В студиото на „България сутрин“ тя даде полезни съвети как да се грижим за кожата си през зимата.

„Кожата като орган, който се среща най-напред с външните фактори и предпазва нашия организъм, няма начин да не получи въздействието на всичките негативи, които са в околността“, посочи дерматологът.

Заради мръсния въздух и влажното време навън, микроорганизмите и праховите частици се задържат за по-дълго време във въздуха. От това страда кожата, коментира още специалистът.

Основното, което всеки трябва да прави, за да предпази кожата си при мръсен въздух и ниските температури навън, е да я почиства старателно всеки ден. Д-р Райкова посочи, че това трябва да става сутрин и вечер.

„И мъжете, и жените имаме кожа, която се среща с факторите на външната среда. Всичко влияе. Кожата, която е здрава, има нужда от нормална хидратация, а тези, които са по-чувствителни, имат нужда от по-специфично обгрижване“, коментира още дерматологът.

Д-р Райкова изтъкна, че от особено значение е това какви продукти използваме през зимата. Те трябва да са различни от онези, които нанасяме по кожата през пролетта. В момента кожата се нуждае от козметика с по-мазна основа, за да може да създаде защитна бариера, която да предпазва кожата от вредните замърсявания и студа.

За предпочитане е козметиката, която си купуваме, да е дерматологично тествана, особено за хората с по-чувствителна кожа, посочи още тя.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари