IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд иска да премести столицата си заради мръсен въздух

5 октомври 2019 12 00

Вече няколко дни Банкок е покрит със смог

Снимка: Getty

В понеделник гъсти облаци от опасен и токсичен смог надвиснаха над Банкок. Това накара жителите на тайландската столица да останат по домовете си или да носят специални маски. Димът е резултат от фините прахови частици, идващи от автомобилите и заводите, в добавка с високата влажност.

Ситуацията толкова се е влошила в последните години, че част от управляващите в Тайланд обмислят дали е време столицата да бъде преместена. Праховите частици се наричат PM2.5 и са толкова малки, че лесно могат да проникнат в човешкия организъм при вдишване. Това води до респираторни проблеми и сърдечни заболявания.

смог

Снимка: Getty

Тайландското правителство е поставило нормата на частиците до 50 микрограма на кубичен метър. В понеделник обаче показателите са стигнали до 70 микрограма, което значително влошава положението на местните жители.

В съобщение, публикувано във Фейсбук, министър-председателят на страната Прают Чан-Оча посъветва столичаните да останат по домовете си и да излизат навън, само ако е крайно належащо. При такива случаи, всеки трябва да носи специални маски, които да не позволяват на фините прахови частици да навлизат в организма.

смог

Снимка: Getty

Той се обърна и към заводите, като ги помоли да намалят своята дейност за известно време, за да може въздухът да се изчисти. Въпреки това, експерти очакват високите нива на замърсяване да се задържат и дори да се повишат още повече.

В интервю за ABC News, местен жител на Банкок заявява, че хората живеят в ужасяваща среда. Той добавя, че голяма част от колегите му кашлят и дори се появяват на работа с кръвотечение от носа. „Това вече не е нормално“, казва той.

За да се справят със ситуацията, някои от най-висшите политици в страната, включително и Прают Чан-Оча, мислят дали е време столицата да бъде преместена. „Първо трябва да намерим град, който не е много далече и в който животът не е много скъп. След това трябва да преместим жителите извън Банкок, за да се преборим с огромното население“, се казва в съобщението на министър-председателя.

смог

Снимка: Getty

Освен твърде многото хора, друг проблем в Банкок е трафикът, както и липсата на отговорност от страна на жителите. Но за да бъде взето кардинално решение, първо ще е нужно време да се направят проучвания, за да се разбере къде точно да се премести столицата.

Това не е революция, измислена от Тайланд. В Индонезия също се прокрадват същите мисли, тъй като настоящата столица Джакарта потъва. Тя е дом на 10 млн. души, които най-вероятно ще трябва да се преместят на Борнео.

Все пак, предложението среща и лек отпор. Според няколко официални организации в Тайланд, такъв ход е доста рисков и изисква огромно проучване от различни институции.

Лукс, чист въздух: Семейство Обама на гости на Клуни в Италия

Как да превърнем терасата си в място за отдих

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари