IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да сте по-екосъобразни? Ето няколко съвета

2 октомври 2019 11 05

Природата се нуждае от малко помощ, за да се възстанови

Снимка: iStock

Няма как да не сте разбрали, че природата има проблем. Прекалено многото отпадъци, замърсеният въздух и пренаселването на определени градове за сметка на други, сериозно задъхват Земята. Глобалното затопляне се усеща вече в почти всички страни, а ледниците се топят с ужасяваща скорост.

Появиха се множество природозащитници, които се опитват да накарат населението да живее по-разумно и по-зелено. Разбира се, хората започват да мислят в по-екологична насока и се насочват към използването на по-дълготрайни материали.

Пластмасата се заменя от стъклото, а еднократните чинии и чаши скоро ще бъдат забранени в повечето страни по света. И докато тези мерки се налагат от властите, то има неща, които всеки от нас може да направи, за да помогне за опазването на околната среда.

Прекарвайте по-малко време в банята

Спокойно, нямаме предвид да спрете да се къпете. Но ако имате възможност да избирате между бърз душ или една дълга и успокоителна вана, заложете на първото. Също така, не се застоявайте много в банята, тъй като това също влияе негативно на планетата.

природа

Според учени, ако намалите времето си за душ само с 2 минути, ще спестите близо 40 литра вода. Това не само е добре за битовите ви сметки, но ще допринесете и за по-доброто развитие на Земята.

Пропуснете месото поне веднъж в седмицата

За да влязат във форма, много хора се подлагат на различни хранителни режими. Диетите варират в зависимост от това кой ще ви ги предложи. Някой ще ви каже да заложите само на салати и месо, други пък директно да изключите месото, а трети категорично ще отхвърлят плодовете и зеленчуците.

природа

Каквото и да изберете, трябва да изключите месото поне в един ден от седмицата. Трагедията с пожара в Амазонка се предполага, че е започнат от фермери, които търсят пасища за своя добитък. По този начин те успяват да продължат поколението им, което след това да продават като месо на световния пазар.

Ако не ядете толкова често месо, ще помогнете за по-бързото възстановяване на гори като тази в Амазония, която е от изключително важно значение за природата.


 

Рециклирайте

Освен да събирате разделно, има и други начини, по които да рециклирате старите си и ненужни вещи. Например, когато става въпрос за мобилни телефони, няма нужда да ги изхвърляте, когато е време за смяна.

Така обаче батериите им замърсяват почвата с токсини, които след това пречат на реколтата да израсне здрава и полезна за обществото. Потърсете място, където рециклират мобилни телефони във вашия град. Може дори мобилният ви оператор да предлага тази услуга, а вие дори и да не знаете.

природа

Старите ви закачалки също могат да получат нов живот. Металните закачалки често не биват приемани в пунктовете за рециклиране и те остават на бунището с останалия битов отпадък. Разграждането им обаче е невъзможно, което замърсява природата.

Вместо да ги изхвърляте, може да ги дадете на химическо чистене, което със сигурност ще им намери най-добрата употреба.

Преминете към онлайн услугите

В дигиталната среда, в която живеем, всичко ни е на един клик разстояние. Въпреки това, хората все още използват хартиени билети за пътуване, както и изискват хартиени фактури за плащане. Това обаче сериозно влияе на природата, тъй като повечето от тази хартия е гланцирана, което я прави невъзможна за рециклиране.

природа

Насочете се към онлайн плащанията, което ще намали драстично използването на хартия както във вашето домакинство, така и по местата, които посещавате.

Подаръци

Много хора обичат да подаряват подаръци. По този начин те изразяват обичта си към другия и му показват колко много той/тя значи за тях. Колкото и мил жест да е, подаряването може да се окаже и вредно за природата.

Повечето опаковки за подаръци са направени от гланцирана хартия, която не се рециклира. Годишно се изхвърлят около 2 млн. кг. хартия за опаковане. Вместо нея, може да се насочите към вестници или пък плат, за да опаковате вашия подарък.

природа

На много места вече предлагат и негланцирани хартии, които също са екосъобразни и дори понякога правят подаръка още по-красив.

В помощ на природата: Билет срещу пластмаса

4 начина да спрете пожарите в Амазония

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари