IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Стената, която ще промени света

14 септември 2019 14 00

„Великата Зелена Стена“ ще се бори с климатичните промени

Снимка: Instagram

Напоследък природните бедствия все по-често започнаха да намират място в новините. Дали ще бъде съобщавано за пожари, наводнения, урагани или тайфуни, ставаме свидетели на процес, който мнозина наричат „Природата отвръща на удара“.

Причините за тези катаклизми са много – замърсяване на околната среда, твърде голямото потребление на неразграждащите се продукти, както и ловът на диви животни. Но един от най-големите проблеми за околната среда е масовото изсичане на горите и обезлесяването. 

Наскоро, в резултат на тази човешка дейност, бяха пожарите в Амазония, които наброяваха повече от 10 хил. огнища. Гората, известна като „белите дробове на планетата“ изгуби много от своите растителни видове, а снимки показваха как животните бягат, за да се спасят от стихията и задушаващия ги дим.

stena

Снимка: Great Green Wall Facebook

В Африка също стават пожари, дължащи се на човешката дейност. Фермери изгарят горите, за да имат по-голяма площ за пасища на добитъка. Това обаче се оказва в ущърб на природата и населението. 

Именно в Африка, още през 2007 година, се създава една инициатива, чиято цел е да върне зеления облик на планетата. Организацията „Great Green Wall“ предлага проект, който да помогне за борбата с глобалното затопляне.

stena

Снимка: Great Green Wall Facebook

Стена, дълга 7700 км, която минава през 11 държави и пустинята Сахара. Това обаче няма да е обикновена преграда, няма да има и капчица бетон по нея. Вместо това, ще бъдат засадени дървета, а стената може да се превърне в най-голямата жива конструкция в света. 

Засега инициативата е подкрепена от 21 африкански държави, а на приключилия скоро филмов фестивал във Венеция беше прожектиран филм за „Великата Зелена Стена“. Финансирането до момента е 4 млрд. долара, а след като филмът беше излъчен, още редица партньори изразиха подкрепата си. Вече са написани конкретните точки, по които да се работи до 2030 година.

stena

Снимка: Great Green Wall Facebook

Целите на проекта са доста големи. Той иска да възстанови близо 50 млн. хектара земя, да осигури прехрана на близо 20 млн. души, да създаде 350 хил. работни места и да намали емисиите на въглероден диоксид с 250 млн. тона.

Според официалния сайт на организацията, вече 15% от дърветата са засадени в Сенегал, а близо 4 млн. хектара земя е възстановена. Все пак има и хора, които не са толкова големи оптимисти относно проекта. 

stena

Снимка: Great Green Wall Facebook

Според учени, повече от 80% от дърветата, засадени в Сахара, ще загинат много бързо. Причината е, че нямат достатъчно вода и защита от жаркото слънце. В отговор на това, един от членовете на проекта заявява пред CNN, че програмата се нагажда към условията.

„Преквалифицирахме се от засаждане на дървета до възстановяване на земя и намиране на вода. Амбициите ни остават същите, но дейностите ни се промениха“, признава Елвис Тангем.

stena

Снимка: Great Green Wall Facebook

Той добавя, че „Великата Зелена Стена“ може да стане символ на обединението на света срещу най-голямата заплаха за планетата. А именно – бързите и негативни промени в околната среда.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари