IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 начина да спрете пожарите в Амазония

28 август 2019 14 00

Независимо къде се намирате, имате възможност да бъдете полезни

Снимка: Reuters

Гората на Амазонка е известна като "белите дробове" на Земята. Тя произвежда близо 20% от кислора, нужен на човечеството да оцелява. Дом на различни видове екзотични животни, които в момента са на път да изгубят всичко. Дъждовната гора в момента е обхванат от пламъци, които трудно се овладяват въпреки неспирните опити на пожарникари и доброволци от Бразилия и Боливия. 

По последни данни, огнищата са около 70 хил., което само по себе си звучи доста безнадеждно. Въпреки, че се намираме на хиляди километри от мястото на събитието, всеки от нас може да помогне на Амазонка. Има лесни начини, с които да предотвратите всичко това да се случи отново и планетата да започне да диша нормално.

Намалете употреба на дърво и хартия

Дърводобивни компании секат едни от най-застрашените дървета, за да направят дървени и хартиени продукти като офис хартия, телефонни указатели, тоалетна хартия, мебели за градината и много други. Над 78% от горите по планетата ни вече са намалели драстично или са изсечени напълно.

Амазонка

Снимка: Reuters

За да спрете този процес, трябва да намалите употреба на хартия и дърво. Например, използвайте и двете страни на листа, когато пишете, носете си хартиени торбички от вкъщи, когато ходите до магазина и избягвайте материали като махагон, абанос и палисандрово дърво.

Намалете използването на горива

Горивата и въглищата са един от основните причинители за промените в климата. Учени предвиждат, че, ако продължаваме в същия дух, температурата на Земята ще се повиши с между 2 и 5 градуса в следващия век. Това е най-бързото затопляне за послдените 10 хил. години. Още повече, че проектите, свързани с добиването на нефт и другите природни горива, води до токсично замърсяване и масово обезлесяване.

Амазонка

Снимка: Getty

Можете да помогнете като намалите драстично използването на горива. Ако е възможно, оставете колата си вкъщи и се разходете пеша, карайте колело до работа или пък се возете на градския транспорт. При покупка на автомобил, обърнете внимание колко гориво изгаря за 100 км.

Намалете консумацията на говеждо месо

Такъв вид месо често се добива от дъждовните гори и се съдържа в бургерите или обработени говежди продукти. Само за една година - между 1993 и 1994 г., САЩ е внесъл повече от 250 млн. долара от прясно и замразено говеждо место от страни, намиращи се в Централна Америка. 2/3 от горите на тези страни са били изсечени, за да се направи място за отглеждане на говеда, чието месо след това се изнася за САЩ.

Амазонка

Снимка: Getty

При влизането си в Щатите, месото не е обозначено от коя страна идва, което затруднява установяването на истинския му произход. С намалявване употребата на говеждо месо, ще се спре и изсичането на горите.

Гласувайте

Колкото и безнадеждна да ви изглежда ситуацията в политиката, не трябва да се отказвате от правото си на глас. Интересувайте се от политическите фигури - тези, които са на власт и тези, които имат някакви амбиции за това. Обърнете внимание на тяхната ангажираност към околната среда и какви проекти предлагат за по-добро бъдеще. 

Амазонка

Снимка: Reuters

Международни правителства вече остро криткуват управата на Бразилия, а на срещата на Г-7 тази седмица беше предложена и помощ, която обаче беше отказана от президента на страната. Като причина, той изтъкна, че чрез финансовите средства, чуждите страни искат да се намесят в управлението на Бразилия и да я завладеят. 

Участвайте в петиции

Най-вероятно това ви се струва смешно, но една онлайн петиция наистина може да промени нещата. В много страни този вид изразяване на мнение набира все по-голяма популярност, благодарение на социалните мрежи и възможността да подпишете документа по всяко време и от всяка точка на Земята.

Амазонка

Снимка: Reuters

Например, сега бразилски адвокат е създал подписка, която изисква разследване на случилото се в Амазония. По последни данни, една от причините за пожарите е силното обезлесяване, което е резултат от дейността на миньори и фермери. Засега петицията е подписана от близо 4 млн. души. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари