IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ориз за смет

18 септември 2019 08 50

Филипинско село в борбата срещу замърсяването

Снимка: Pixabay

Всеки знае популярната приказка „Сливи за смет“, където един баща се опитва да намери съпруга за сина си. В опит да открие най-добрата домакиня, той предлага сливи срещу събрана смет. По този начин иска да разбере коя жена най-добре ще успее да изчисти къщата си и така да я вземе за снаха.

Е, във Филипините явно доста са слушали тази приказка, тъй като прилагат същия модел, но в малко по-глобален мащаб. Едно село в азиатската държава е решило да предложи ориз на хората, които донесат голямо количество боклук.

ориз

Снимка: Pixabay

Баянан е село, което се намира близо до столицата Манила. Жителите там могат да получат един килограм ориз за всеки 2 кг от пластмасов отпадък. Той се предава на правителството, който след това се рециклира. Решението е взето след като се разбра, че азиатската страна е една от най-големите замърсители на планетата.

ориз

Снимка: Pixabay

Вероника Долорико е на 49 години и е успяла да събере близо 14 кг. боклук. За него тя е получила 7 кг. ориз. Жената признава пред Reuters, че методът е доста полезен за жителите на Баянан, тъй като оризът е една от основните храни в държавата.

„Имам чувството, че около нас всичко е много мръсно. Ако можех, щях да почистя всяка една пластмасова опаковка, която видя на пътя“, продължава тя. Един килограм ориз струва близо 70 цента, но дори това се оказва доста висока цена за някои жители.

ориз

Снимка: Pixabay

Около 1/5 от населението живеят под прага на бедността. 22 млн. души от близо 107-милионното население трябва да се справят с 241 долара на месец.

Освен че помага на живущите с намирането на лесна прехрана, методът „ориз за смет“ е полезен и за околната среда. Според шерифа на селото, жителите му са успели да съберат близо 213 кг пластмасови отпадъци само през август.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари