Случвало ли ви се е да похапнете нещо, само за да се почувствате по-гладни след това, отколкото сте били първоначално? Да, напълно ви разбираме. Това не е необичайно и много хранителни компании са го забелязали. Но за онези от нас, които искат да се чувстват сити и подходящо нахранени, а не гладни, има много тактики, с които да постигнем това.
По-долу ви споделяме кои храни могат да ни накарат да почувстваме повишен глад и защо.
Хранене за ситост
Когато става въпрос за храни, които ще ни накарат да се чувстваме сити, има някои класически хранителни вещества, свързани с повишено удовлетворение. Протеините, фибрите и здравословните мазнини са тези, които насърчават засищането, тъй като отнемат повече време за храносмилане. Ще сте по-доволни и по-нахранени, ако ги съчетавате във всяко едно свое хранене.
Като се има предвид тази информация, можем разумно да заключим, че храни с ниско съдържание или без тези хранителни вещества няма да ни заситят толкова много. Като цяло въглехидратите с ниско съдържание на фибри ще ви накарат да се почувствате по-гладни след хранене, тъй като им липсват ключови вещества за ситост.
Снимка: iStock
Редовните упражнения, приемането на определени лекарства, бременността, преминаването през пубертета и наличието на определени медицински диагнози също могат да увеличат глада. Ограничаването на калориите и яденето на малки порции често засилват апетита, като ви подтикват да ядете нещо допълнително, след като сте хапнали преди това.
Храни, които увеличават глада
Торта и бисквити
Снимка: iStock
Сладкишите и бисквитите често ви карат да жадувате за още, заради ниската си хранителна стойност. Всъщност проучване от 2013 година установи, че храните с нисък гликемичен индекс, като тези класически десерти, могат да стимулират и изострят глада. За щастие, сладкишите и бисквитите могат да бъдат направени по-задоволителни и по-здравословни с използването на пълнозърнесто брашно, ядково масло, ядки, семена и сушени плодове. Ако можете да консумирате тези прости или рафинирани въглехидрати с балансирано хранене, като например десерт в края на основно хранене вместо два до три часа по-късно, можете да се възползвате от фибрите и протеините, консумирани по време на хранене, за да сте сити и доволни.
Плодов сок
Снимка: iStock
В сравнение с други опции в този списък, 100% плодов сок всъщност съдържа някои хранителни вещества като витамини, минерали и растителни съединения. Но това, което му липсва, са хранителните вещества, които ще ви задоволят, като фибри, мазнини и протеини. Вместо това изберете цяло парче плод или смути, направено от цели плодове, тъй като и двата варианта съдържат фибрите, от които се нуждаете, за да бъдете сити.
Бял хляб
Снимка: iStock
Докато белият хляб може да ви върне носталгични спомени от детството, този рафиниран въглехидрат вероятно ще ви накара да се почувствате готови за друго ядене, след като сте го консумирали. Простите или рафинираните въглехидрати без фибри не вършат добра работа, за да ви поддържат сити и удовлетворени. И въпреки че белият хляб със сигурност може да се впише в умерени количества в една балансирана диета, чудесна алтернатива, която ще ви накара да се почувствате по-сити, е пълнозърнестият. Бонус точки, ако е със семена за добавени здравословни мазнини.
Бонбони
Снимка: Pixabay
Въпреки че малко са хората, които могат да откажат един-два вкусни бонбона от време на време, не очаквайте те да ви накарат да се почувствате сити, дори ако усетите подобно чувство след приема им. Липсата на фибри в бонбоните позволява те да се усвояват бързо, повишавайки кръвната ви захар мигновено, след което тя ще спадне също толкова бързо, което ви кара да се чувствате гладни отново. Въпреки че не е толкова вълнуващо, чудесна алтернатива биха били сушените плодове без добавена захар. Сушено манго и череши предлагат сладост, която често може да задоволи копнежа ви за сладко лакомство.
Картофен чипс
Снимка: Pexels
Едва ли има нещо по-популярно за допълнение към хубав филм у дома от картофения чипс. Но старата поговорка „Без едно мога, но с едно не мога“ е точното олицетворение на това как този вкусен снак ни кара да се чувстваме. Въпреки че някои картофени чипсове имат по-високо съдържание на мазнини, това често не е достатъчно, за да задоволи глада. По-добрите варианти включват печени картофи, тъй като те ще предложат повече фибри.
Алкохол
Снимка: iStock
Когато пием алкохол, черният дроб е натоварен да го метаболизира. Това може да попречи на механизмите за регулиране на глюкозата на органа, което понякога може да доведе до по-ниски нива на кръвната захар и да ни накара да се чувстваме много гладни – особено за вредни въглехидрати. Плюс това, много алкохолни напитки съдържат захарни смесители, които също стимулират апетита. Начини за смекчаване на това биха били да се уверите, че ядете преди и/или докато пиете алкохол, или вместо това изберете вода, безалкохолен коктейл или по-засищаща напитка, като смути.
Бял ориз
Снимка: iStock
Подобно на белия хляб, белият ориз е друг обичан прост въглехидрат, който няма какво друго да предложи от хранителна гледна точка. Това ще накара много от нас да си сложат допълнителна порция, точно след като сме изяли първата. Кафявият ориз е фантастична замяна, тъй като е богат на фибри и дори има лек орехов вкус.
Зърнени храни
Снимка: iStock
Който е измислил вкусните зърнени храни със сигурност не е знаел, че тази класическа закуска всъщност увеличава глада. Това се дължи на ниското съдържание на фибри, протеини и мазнини, както и на изключително високото съдържание на захар. За щастие, има много вкусни пълнозърнести храни със сушени плодове и ядки, които със сигурност ще ви заситят, като същевременно ви предложат нотка сладост за начало на деня.
Продукти без захар
Снимка: iStock
Въпреки че продуктите без захар изглеждат като чудесно решение за удовлетворяване на апетита, за съжаление не е точно така. Причината е, че когато ядем изкуствено подсладени храни, центровете за възнаграждение в мозъка ни се активират без очаквания калориен прием, подвеждайки ни и карайки ни да се чувстваме по-гладни след това. Освен това, ограничаването на приема на калории увеличава грелина, който е хормонът за глад. Вместо това се опитайте да изберете продукти, естествено подсладени с плодове, мед или кленов сироп, които също съдържат някакъв вид фибри, протеини и/или източник на здравословни мазнини.
Яйчен белтък
Снимка: iStock
И накрая стигаме до яйчения белтък. Докато той съдържа протеини, жълтъците често ни карат да се чувстваме по-сити. Вместо да отделяте едното от другото, изберете цялото яйце.