IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Защо се пристрастяваме към чипса и шоколада

14 април 2013 09 00

Защото той се явява като нашата награда

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Случвало ли ви се е да не сте гладни, но да хапнете парче шоколад или малко чипс и след това да довършите за няколко секунди цялата опаковка, без реално да изпитвате физическа нужда от това?

Учените наричат подобно поведение „хедонична хиперфагия". Немският учен Тобиас Хох го обяснява по следния начин: „Това е научен термин, описващ хранене заради чистото удоволствие, а не от глад. То може да се появи при всеки по всяко време. И ако стане хронично явление, неминуемо ще доведе до затлъстяване".

Доктор Хох и екипът му от Университета в Нюрнберг, Германия са сканирали мозъците на плъхове, на които давали чипс и топчета – смес от мазнини и въглехидрати. Животните подходили лакомо към чипса, макар че и топчетата имали същия брой калории.

"Ефектът на чипса върху мозъчната дейност може само частично да бъде обяснен заради своя състав от въглехидрати и мазнини. Трябва да има още нещо в продукта, което го прави толкова неустоим", разсъждава д-р Хох.

Специалистите смятат, че високите нива на мазнини и въглехидрати в комбинация изпращат приятни вълни до мозъка, което кара хората да посягат без контрол към пакетите с чипс.

След сканиране на мозъка на плъховете се вижда, че след консумирането на чипс, техните центрове в сивото вещество, отговарящи за пристрастяването и възнаграждаването са най-активни.

Учените все още не могат да открият точно коя съставка води до това пристрастяване. Според една от теориите не трябва да се подценява усещането, че си получил награда, което се изпраща като импулс към мозъка. Някои индивиди отчаяно искат да бъдат оценени и отличени и чувството, че се е случило може да се изпита след един пакет чипс.

„В някои случаи сигналът за награда не е толкова силен, че да превъзхожда индивидуалния вкус, а в други е така", споделя още Хох и допълва, че стимулирането на усещането за получена награда може да бъде използвано от много компании за разработването на пристрастяващи храни.

Сладките неща и определени шоколадови изделия също като чипса задействат точно тези центрове в мозъка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари