IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оризът е въглехидратът, от който не трябва да се отказвате

15 август 2022 15 00

Ползите му са безценни

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много хора се опитват да намалят теглото си, като се откажат от въглехидратите. И една от първите храни, която махат от режима си е оризът. Това обаче не е съвсем правилно, тъй като той спада към важните бавни въглехидрати, които всъщност имат доста ползи за тялото.

„Оризът е зърнеста храна, която се яде по целия свят – в Азия, в няколко африкански и европейски страни, както и в страните от Централна и Южна Америка.“ казва Дана Елис Хънс, старши клиничен диетолог в Медицинския център на UCLA и асистент в Fielding School of Public Health на UCLA.„Това е основна храна по целия свят.“

И не трябва да избягвате ориза поради това, което може да сте чули от някой така наречен „експерт“ по хранене. „Това не е храна, от която трябва да се страхуваме или да я превръщаме в злодей“, казва Елис Хунес.

ориз със

Снимка: iStock

Да, оризът е храна с високо съдържание на въглехидрати. Но въглехидратите не са лоши. Вашият мозък и мускули процъфтяват с въглехидрати (или глюкоза) и използват хранителните вещества като основен източник на енергия.

„Нашите мозъци използват пет грама глюкоза на всеки час, за да функционират“, казва Елис Хунес. Това са 120 грама глюкоза на ден. Една трета чаша варен ориз има 15 грама въглехидрати, като по този начин показва, че може да бъде част от здравословна диета, убедена е докторката.

„В зависимост от вашата храна или хранителни/културни предпочитания, можете да ядете ориз с боб, ориз в суши, ориз като гарнитура към азиатски ястия. Оризът може да бъде основната част от ястието, както в ризотото, или като част от ястието, както в паелята“, добавя Хунес.

Не всеки ориз обаче е еднакъв. Кафявият ориз често се смята за предпочитан пред белия ориз, но зърната всъщност идват от едно и също растение.

ориз с

Снимка: iStock

„Оризът представлява семената на зърнени или тревни растения, които растат в потопени във вода полета“, обяснява Анели Фогт фон Хезелхолт, основател на DietitianDoc. „По време на събирането и обработката, когато се отстранява само външният слой на обвивката, вие получавате кафяв ориз, който се счита за пълнозърнест. По-нататъшното отстраняване на обвивката и слоевете от трици оставя това, което познаваме като бял ориз“, казва тя.

„Оризът – особено кафявият – също е богат на фибри, манган, селен, желязо, магнезий, мед и витамини от група В. Фибрите, по-специално, могат да помогнат за храносмилането, да подобрят нивата на холестерола и да ви помогнат да се чувствате сити по-дълго, което е важно за управлението на теглото“, допълва тя, добавяйки, че другите хранителни вещества в ориза подпомагат имунната система.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари