Кой не обича ориз? Хората, които постят до Коледа, предпочитат да го приготвят само със зеленчуци – например праз, който е един от най-употребяваните за сезона. Но има един по-вкусен вариант, използван и за плънка – със сушени сливи.
Сините сливи придават един по-друг аромат на ориза. Заедно могат дори да бъдат поднесени в предварително издълбана и сварена тиква, която просто леко се запича на фурна.
Предлагаме ви една лесна рецепта за ориз със сини сливи, предоставена ни от готвача Иван Савов. С нея ще приготвите поне едно по-разнообразно ястие за Бъдни вечер или дните до Коледа, когато отново ще са разрешени местните.
Необходими продукти:
- 2-3 средни глави лук;
- 2 сухи чушки;
- 200 г сушени сливи;
- 1 ч. ч. ориз;
- 2 чаени чаши и половина вода;
- олио, сол и черен пипер на вкус.
IStock
Начин на приготвяне:
Взимате първо сливите и ги накисвате в хладка вода, за да омекнат. Нарязвате отделно лука и го запържвате, като към него добавяте чушките, нарязани на парчета. След като омекнат, ги прехвърляте в подходяща тава.
Добавяте ориза, като го заливате с водата. Прибавяте сливите и подправките на вкус.
Оризът се слага във фурната на 180 градуса, пече се около 25 минути.
Да ви е сладко!
Коментари