IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постни рецепти за Бъдни вечер 2021: Лозови сарми

23 декември 2021 08 30

Ето как да ги приготвите за празничната трапеза

IStockphoto

IStockphoto

Много от нас си приготвят кисело зеле у дома, което да използват за любимите сармички, без които не може в дните между Бъдни вечер и Нова година. Но тъй като на 24 декември задължително всички ястия са постни, то в тях не бива да има месо.

След като ви дадохме една рецепта за сарми със стафиди и орехи, ви предлагаме да опитате тези с лозови листа. Те имат по-различен вкус, леко кисел, но не бива да бъдат подценявани, защото могат да се харесат и на по-изтънченото небце. За да си ги набавите, трябва да сте ги консервирали предварително в буркан или да си купите готови от супермаркета.

Готвачът Иван Савов ни предложи една много лесна за изпълнение рецепта – от Монтанско, която да изпробвате.

Необходими продукти:

- лозови листа за 5 порции;
- 1 ч. ч. ориз;
- 2-3 средни глави лук;
- 1 домат;
- олио;
- 2 ч. ч. вода;
- няколко стръка магданоз;
- червен пипер и сол на вкус.

лозови сарми,

IStock

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в нагорещеното олио. Добавя се измитият ориз и се запържва леко. После се добавя водата, а после и настърганият на ренде домат. След няколко минути е готов.

Листата се пълнят и оформят с помощта на уред или ръчно. Нареждат се в подходяща тенджера. Заливат се с малко вода, като отгоре се покриват с чиния. Варят се на бавен огън за около час и половина.

Да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари